Δούκας: Ναρκοθετείται το ΕΣΕΚ από τον ίδιο το ΔΕΔΔΗΕ - Μόλις 200 εκατ. το χρόνο για το δίκτυο διανομής στο 5ετές του Διαχειριστή energypress.gr

Δούκας: Ναρκοθετείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα από τον ΔΕΔΔΗΕ
22 01 2023 | 12:47
A+ A-
 
"Είναι γνωστό πως ο μεγάλος ασθενής του ενεργειακού συστήματος της χώρας είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας", αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Δούκας, Γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, για το Σχέδιο Ανάτπυξης του ΔΕΔΔΗΕ, που τέθηκε σε διαβούλευση.
Όπως αναφέρει αναλυτικά:
 
"Χθες λοιπόν (σ.σ προχθές) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανήρτησε στον διαδικτυακό της ιστότοπο τη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου της περιόδου 2022-2026, που της υπέβαλε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Κανονικά, ένα σχέδιο ανάπτυξης που ξεκινάει το 2022, θα έπρεπε να είχε έρθει σε διαβούλευση αρχές του 2021, και όχι αρχές του 2023.
Αν μελετήσει κανείς το σχέδιο, ανακαλύπτει πως τα χρήματα που προβλέπονται να δοθούν για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων είναι λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν μόνο οι επιδοτήσεις στις ενεργειακές εταιρίες για το ρεύμα, σε ένα χρόνο, έχουν ξεπεράσει τα 8 δισεκ. ευρώ
Ενώ ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι ο διπλασιασμός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται νέες αιτήσεις για ΑΠΕ λόγω κορεσμού του δικτύου και ταυτόχρονα προϋπολογίζει ένα αδιανόητο χαμηλό ποσό για την ανάπτυξή του.
Όσο και να προσπαθεί να τα κρύψει η Κυβέρνηση, θα βρίσκουμε τα νούμερα και θα αναδεικνύουμε το μεγάλο κενό της πολιτικής της.
Προκύπτει όμως και ένα σημαντικό ερώτημα: Τί ρόλο επιτελεί το fund που εισήγαγε η Κυβέρνηση ως μεγάλο ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ; Απλώς εισπράττει;
 
Έτσι ασκεί διοίκηση και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του; Ή εδώ βρίσκει και τα κάνει;"
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr