Ολλανδία: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτό το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου energypress.gr

Ολλανδία: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτό το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου
23 01 2023 | 08:12
A+ A-
 
Την πρόθεσή της να κλείσει το Χρόνινγκεν, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης, ενδεχομένως και εντός του έτους, εξέφρασε η Ολλανδία, κρίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να συνεχίσει να λειτουργεί.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο υφυπουργός, Hans Vijlbrief, σημείωσε ότι στόχος είναι να το κλείσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι εφόσον διαπιστωθεί έλλειψη αερίου στην Ευρώπη μετά τον χειμώνα, αυτό θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.
 
 
Από την δεκαετία του 1980 καταγράφονται έως και 100 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, ενώ οι αξιώσεις για υλικές ζημιές ξεπερνούν τις 160.000. Οι ισχυρότεροι έχουν καταγράψει μέγεθος 3,6 βαθμών, με τα φαινόμενα να μεγεθύνονται λόγω του μαλακού εδάφους και του μικρού εστιακού βάθους.
Καθώς η Ευρώπη βρέθηκε αντιμετώπιζε τον περιορισμό των προμηθειών από τη Ρωσία, η ολλανδική κυβέρνηση ανέβαλε τα σχέδια να κλείσει το κοίτασμα, ωστόσο μείωσε την ετήσια παραγωγή στα 2,8 bcm, το ελάχιστο που απαιτείται για να διατηρήσει τις αντλίες του σε λειτουργία. Η παραγωγή περισσότερων από 5 bcm θα επιδείνωσε τον κίνδυνο σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, υπογράμμισε ο Vijlbrief.
Το Χρόνινγκεν, το οποίο άνοιξε το 1963, αντλούσε περισσότερα από 50 bcm στο αποκορύφωμά του σχεδόν πριν από μια δεκαετία. Η κυβέρνηση κάλεσε την διαχειρίστρια εταιρεία NAM, μια κοινοπραξία της Royal Dutch Shell και της ExxonMobil, να μειώσει την παραγωγή από το 2013 και το 2018 ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα θα κλείσει.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr