Κλειδώνει και η Elpedison την επενδυτική απόφαση για το CCGT Θεσσαλονίκης – Προοπτικές από τη μελλοντική απόσυρση των παλιών μονάδων φυσικού αερίου βλέπει η αγορά energypress.gr

Κλειδώνει και η Elpedison την επενδυτική απόφαση για το CCGT Θεσσαλονίκης – Προοπτικές από τη μελλοντική απόσυρση των παλιών μονάδων φυσικού αερίου βλέπει η αγορά  
A+ A-
 
Κλειδώνουν Helleniq Energy και Edison την επενδυτική τους απόφαση για την κατασκευή της νέας μονάδας της κοινής τους εταιρείας Elpedison στη Θεσσαλονίκη. 
To CCGT ισχύος 826 MW είναι από τα πρώτα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της νέας γενιάς που αδειοδοτήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το 2019 αλλά μέχρι σήμερα οι μέτοχοι της εταιρείας δεν έχουν προχωρήσει στη λήψη της επενδυτικής απόφασης. 
 
Η μονάδα είναι πλήρως αδειοδοτημένη ως προς τις περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και άλλες απαιτήσεις και όπως όλα δείχνουν θα είναι η τελευταία που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται έναντι των υπολοίπων της ίδιας κλάσης. Θυμίζεται ότι βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία το CCGT 826 MW της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, κατασκευάζεται επίσης η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» 877 MW των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL, ενώ πρόσφατα ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και DamcoEnergy έλαβαν την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη. 
Η επενδυτική απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μέτοχοι της Elpedison αναμένεται μέχρι τον Μάιο να λάβουν την επενδυτική απόφαση για το CCGT της Θεσσαλονίκης.
Ήδη στο χώρο των διυλιστηρίων της Helleniq Energy έχουν ξεκινήσει πρόδρομες εργασίες. Η επενδυτική απόφαση καθυστέρησε να ληφθεί, όπως εξηγούν πηγές, λόγω πολιτικών και επιχειρηματικών αποφάσεων που προηγήθηκαν. 
Ένας από τους προβληματισμούς των μετόχων ήταν το 2019 το εύρος της απολιγνιτοποίησης αλλά και του περιορισμού της χρήσης του φυσικού αερίου που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Πέραν αυτού οι μέτοχοι της Elpedison όπως και οι υπόλοιποι ηλεκτροπαραγωγοί που έλαβαν αποφάσεις για την κατασκευή νέας γενιάς εργοστασίων διεκδικούσαν την εξασφάλιση υπηρεσιών ευελιξίας που θα παρέχουν οι νέες μονάδες τους. 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δημιούργησαν την ανάγκη σε όλη την Ευρώπη για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας του συγκεκριμένου ορυκτού καυσίμου μέχρι την πράσινη μετάβαση. Συνεπώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κερδίζουν έδαφος και για την κάλυψη του ενεργειακού κενού της Ευρώπης. 
 
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μέτοχοι της Elpedison, ήρθαν πιο κοντά στη λήψη της επενδυτικής απόφασης. Ένας ακόμη λόγος που την καθυστέρησε ήταν και η ανάγκη της Helleniq Energy να ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό αλλά και τη νέα στρατηγική της στην ενεργειακή μετάβαση.  
Η απόσυρση μονάδων
Πέρα όμως από τις ανατροπές στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης, οι οποίες ευννοούν τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, στην Ελλάδα προστίθεται κι άλλος ένας λόγος για το κλείδωμα της επενδυτικής απόφασης των μετόχων της Elpedison. 
Οι υπάρχουσες μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών κλείνουν πάνω κάτω 20 χρόνια ζωής. Το ίδιο ισχύει και για τη μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτά τα εργοστάσια, όταν θα χτιστούν τα νέα, σταδιακά θα αποσύρονται. Σε διάστημα τριετίας, τετραετίας θα λειτουργούν αρχικά ως επικουρικές μονάδες μέχρι που τελικά θα σβήσουν τα φουγάρα τους. 
Άρα υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την ανάπτυξη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής υψηλότερης απόδοσης και με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. 
Αυτός ήταν κι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Elpedison φαίνεται να οδηγείται στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για την κατασκευή της νέας μονάδας στη Θεσσαλονίκη.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr