Εργαζόμενοι ΔΕΠΑ: Απαράδεκτες και αντεργατικές οι θέσεις της Italgas energypress.gr

Εργαζόμενοι ΔΕΠΑ: Απαράδεκτες και αντεργατικές οι θέσεις της Italgas
13 02 2023 | 14:04
A+ A-
 
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8/2/2023 και ώρα 15:00 η συνάντηση των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας και της ΓΣΕΕ με τη διορισμένη από την Italgas Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ομίλου ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Barbara Morgante και τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της Italgas για τα θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού της Ελλάδος Riccardo Ubezio.
Οπως αναφέρει η Ενωση Εργαζομένων στη ΔΕΠΑ (ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ), «οι εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αφού τοποθετήθηκαν επί των άδικων απολύσεων, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές τους στα εργασιακά δικαιώματα και των 7 απολυμένων εργαζομένων, δύο εκ των οποίων και εκλεγμένα Μέλη του ΔΣ του ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ, ζήτησαν από τη Νόμιμη εκπρόσωπο της Εταιρείας και CEO του Ομίλου της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ να τοποθετηθεί για το θέμα και να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής της.
 
Η επίσημη θέση της Εταιρείας συνοψίζεται στα κάτωθι:
● Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν κάλυπταν θέσεις με ειδικότητες χωρίς χρησιμότητα στην Εταιρεία.
● Όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται για τη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ μέσω εργολάβων είναι πολιτικές τοποθετήσεις χωρίς καμία αξιολόγηση.
● Η Εταιρεία μετά την ανάληψη της Διοίκησης από την Italgas, θα προσλαμβάνει όποιον κρίνει ότι χρειάζεται και θα απολύει εκείνους που δεν ταιριάζουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, ανεξάρτητα από την υφιστάμενη μορφή εργασιακής σχέσης.
● Η Εταιρεία δεν δέχεται πιέσεις από πολιτικά κόμματα και Συνδικαλιστικούς Φορείς.
● Η Εταιρεία δεν επιθυμεί να συνεργάζεται με εργολάβους αλλά επιδιώκει απευθείας σχέσεις εργασίας.
 
● Η Italgas έχει τον δικό της σχεδιασμό στον οποίο μπορεί να μην ταιριάζει το εξειδικευμένο προσωπικό που παρέλαβε από τον Ενεργειακό Όμιλο της πρώην ΔΕΠΑ Α.Ε . Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της.
● Παράλληλα με την αξιολόγηση των Προγραμμάτων Ανάπτυξης «τρέχει» και η διαδικασία για τον προσδιορισμό των WACC, με τους τρεις Διαχειριστές να έχουν ήδη αναλύσει τις προτάσεις τους στη ΡΑΕ. Μετά την έγκριση των Προγραμμάτων, θα ακολουθήσει η υποβολή από τους Διαχειριστές των προτάσεών τους για το ρυθμιζόμενο έσοδο και το WACC, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον καθορισμό των τιμολογίων τους για το διάστημα 2023-2026.
Εάν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους από τη ΡΑΕ, υπάρχει πιθανότητα να διατηρηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας χωρίς καμία δέσμευση για τα πρόσωπα που θα τις καλύψουν. Η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ έχει εγκεκριμένο από το ΔΣ της Εταιρείας Οργανόγραμμα με δύο θέσεις εξαρτημένης εργασίας, χωρίς κανονισμό εργασίας και περιγραφή θέσεων και καθηκόντων για τους υπόλοιπους Συνεργάτες της.
● Σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ για την παράνομη απόλυση, βάσει του υφιστάμενου Νομοθετικού Πλαισίου, των συνδικαλιστών εργαζομένων, απάντησαν «Ας απευθυνθούν στα Δικαστήρια».
● Σε ερώτηση εκπροσώπου της ΠΟΕ εάν υπήρχε πρόβλεψη για προστασία των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, απάντησαν «το τίμημα της πώλησης απλά θα ήταν μικρότερο».
● Τέλος, δεν ανακαλούν την απόφασή τους για τους εργαζομένους και πλέον θεωρείται τελεσίδικη.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΝ.ΕΡ.-ΔΕΠΑ απορρίπτει όλες τις απαράδεκτες και αντεργατικές θέσεις της ITALGAS και δηλώνει ότι θα ταχθεί απέναντι στην ιταλική λαίλαπα των στοχευμένων απολύσεων κατά του Συνδικαλιστικού Κινήματος αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εξειδικευμένων Συνεργατών της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.
Καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Κλάδου του Φυσικού Αερίου να δηλώσουν εμπράκτως τη στήριξη στις αναίτιες και καταχρηστικές απολύσεις των 7 Συναδέλφων στη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και να εμποδίσουν τα ιταλικά σχέδια για περαιτέρω απολύσεις εργαζομένων στον Όμιλο, όπως ήδη έχει προγραμματίσει η ITALGAS», καταλήγει η ανακοίνωση. 
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr