Ισχυρές γερμανικές αντιστάσεις για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης energypress.gr

Ισχυρές γερμανικές αντιστάσεις για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης
07 03 2023 | 12:12
A+ A-
 
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης για τα νέα αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι το 2035 θα πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Τόμας Σμιντ, υπουργός στη γερμανική περιφέρεια της Σαξονίας και επικεφαλής της Συμμαχίας Περιφερειών Αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο και απαγορεύει εκ των πραγμάτων την πώληση νέων αυτοκινήτων και φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συμφωνήσει μόνο εάν η Επιτροπή παρουσιάσει μια δεσμευτική πρόταση που θα επιτρέπει τη λειτουργία των κινητήρων εσωτερικής καύσης αποκλειστικά με κλιματικά ουδέτερα καύσιμα και μετά το 2035.
 
«Βρίσκω θετικό το γεγονός ότι όλα αυτά συζητούνται για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Σμιντ (CDU/EPP) στη EURACTIV, «διότι χρειαζόμαστε, αν θέλουμε να είμαστε ταχύτεροι με τη μετάβαση στο κλίμα, στη μείωση των εκπομπών CO2, ένα άνοιγμα στην τεχνολογία».
Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι η τρέχουσα διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών δεν αφορά την αλλαγή της συμφωνίας, ο Σμιντ δήλωσε πως ελπίζει να καταστεί νομικά δεσμευτική η εξαίρεση για τα οχήματα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρονικά καύσιμα, καθώς μόνον έτσι θα ερχόταν η επαναδιαπραγμάτευση του νόμου.
«Δεν είμαι σε καμία περίπτωση αντίπαλος της ηλεκτροκίνησης», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η περιοχή του, η Σαξονία, είναι «η γερμανική περιοχή για την ηλεκτροκίνηση», με εργοστάσια για ηλεκτρικά οχήματα από την BMW, τη VW και σύντομα την Porsche, καθώς και ένα εργοστάσιο μπαταριών από μια θυγατρική της Mercedes-Benz.
«Είμαστε λοιπόν ήδη πολύ μπροστά στην κούρσα αυτή και προσπαθούμε επίσης να συμβαδίσουμε με όλο αυτόν τον μετασχηματισμό», είπε, αλλά «αν το κράτος παρεμβαίνει υπερβολικά, όπως βιώνουμε τώρα ξανά και ξανά, τότε αυτό δεν θα λειτουργήσει».
Καθώς η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων συνεπάγεται λιγότερες θέσεις εργασίας για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδίως για τους προμηθευτές και την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων, η Σαξονία και άλλες 29 περιφέρειες έχουν σχηματίσει μια συμμαχία των περιφερειών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο πλαίσιο της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ.
Η συμμαχία θα διαμορφώσει κοινές θέσεις σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και θα ανταλλάξει εμπειρίες σχετικά με τη διαφοροποίηση των περιφερειακών οικονομιών τους, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης εταιρειών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις δεξιότητες του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η κατασκευή ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών.
 
Ο Σμιντ τάσσεται συνεπώς υπέρ του στόχου της Επιτροπής να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα τέτοιων πράσινων τεχνολογιών στην Ευρώπη.
«Η τάση να επικεντρωθούμε στη δική μας περιοχή λαμβάνει χώρα σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ασία», δήλωσε, «και γι αυτό εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, χωρίς να λέω ότι δεν θέλω άλλο παγκόσμιο εμπόριο».
(Euractiv.gr)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr