Μοντέλο ΔΕΗ στις προσλήψεις και αμοιβές στελεχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ energypress.gr

Μοντέλο ΔΕΗ στις προσλήψεις και αμοιβές στελεχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
A+ A-
 
Το μοντέλο της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις και τις αμοιβές στελεχών της διοίκησης θα εφαρμοστεί και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. 
Εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή οι διατάξεις του άρθρου 146 δίνουν τη δυνατότητα ώστε η ΔΕΠΑ Εμπορίας και συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες να προσλάβουν προσωπικό με δημόσια προκήρυξη από τον διευθύνοντα σύμβουλο για την πλήρωση των θέσεων Συντονιστών Διευθυντών Δραστηριοτήτων, Διευθυντών Δραστηριοτήτων και Διευθυντών. 
 
Το συγκεκριμένο άρθρο επικαλείται διατάξεις της νομοθεσίας του 2019, με τις οποίες άνοιξε ο δρόμος για προσλήψεις στελεχών στη ΔΕΗ χωρίς οι αμοιβές τους ορίζονται από το πλαφόν του δημόσιου τομέα. 
Το πρόβλημα
Σύμφωνα με πηγές, το συγκεκριμένο άρθρο 146 προτείνει προς ψήφιση καθώς το μεγάλο πρόβλημα της ΔΕΠΑ είναι ότι στη μητρική εταιρεία απασχολούνται 200 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μόλις 25 είναι τα μόνιμα στελέχη. Σημειώνεται δε, ότι πολύ έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση. 
Η πλειονότητα των εργαζομένων απασχολούνται πάνω από 10 χρόνια μέσω εργολάβου προσωπικού. Οπότε οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες. 
Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η αγορά ενέργειας που έχει εξελιχθεί σε πλέον ανταγωνιστικό κλάδο αμείβει στελέχη στον ιδιωτικό τομέα με πολύ υψηλότερους μισθούς. 
Έτσι, η ΔΕΠΑ αφενός πληρώνει το μόνιμο προσωπικό με αμοιβές που ορίζονται από το πλαφόν του δημοσίου, ενώ τα νεότερα στελέχη αποχωρούν προς τον ιδιωτικό τομέα. 
 
Η ΔΕΠΑ χάνει έμπειρα στελέχη και προσωπικό χωρίς να μπορεί να τα αναπληρώσει. Με τις διατάξεις του άρθρου 146 η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές, θα μπορέσει είτε να αναπροσαρμόσει τις αμοιβές μόνιμων στελεχών είτε να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού από το προσωπικό που απασχολείται με το εργολαβικό καθεστώς. Οι αμοιβές τους δε, θα μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ελεύθερης αγοράς. 
Επιπλέον, ανοίγει και ο δρόμος για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας τους ανταγωνιστικά πακέτα αμοιβών.
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr