Στα σκαριά deal της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Energocom – Συζητήσεις για συμφωνία προμήθειας αερίου στην κρατική εταιρεία της Μολδαβίας energypress.gr

Στα σκαριά deal της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Energocom – Συζητήσεις για συμφωνία προμήθειας αερίου στην κρατική εταιρεία της Μολδαβίας
A+ A-
 
Κοντά σε deal βρίσκονται η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την κρατική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της Μολδαβίας Energocom.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο επιχειρήσεις είναι σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια ποσοτήτων αερίου. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πουλά στην Energocom με την εταιρεία αλλά και τη Μολδαβία να αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η γειτονική στην Ουκρανία χώρα επιδιώκει την απεξάρτηση από το ρωσικό ορυκτό καύσιμο και το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας με την ελληνική εταιρεία αερίου. Η τελευταία θα ανοίξει ουσιαστικά μία πύλη εισόδου για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς συναντήθηκε με τον διευθυντή της Energocom Βίκτωρ Μπινζάρι στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας της Μολδαβίας στην Αθήνα. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας ο οποίος και συναντήθηκε με τον υπουργό ομόλογο του Βίκτωρ Παρλίκοφ. 
Πηγές αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των δύο εταιρειών διαπραγματεύονται τις τιμές και τις ποσότητες αερίου με προοπτική ενδεχομένως της αποτύπωσης της συμφωνίας και σε πολυετές συμβόλαιο. 
Οι ποσότητες αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς την Energocom θα φτάνουν μέσω της ανατολικής διαδρομής του «Κάθετου Διαδρόμου». Πρόκειται ουσιαστικά για το δίκτυο των διασυνδεδεμένων αγωγών Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), Βουλγαρίας – Ρουμανίας και Ρουμανίας – Μολδαβίας. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική επιχείρηση αερίου, βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κι άλλων εταιρειών των βαλκανικών χωρών προκειμένου να εξάγει ποσότητες καυσίμου, ενόψει και της ανάπτυξης του FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο είναι και μέτοχος της Gastrade.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr