Ανάβει ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου energypress.gr

Ανάβει ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου
27 04 2023 | 07:57
A+ A-
 
Σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου, μία ημέρα μετά την 37η επέτειο από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού στο  Τσερνομπίλ και την τραγωδία που επακολούθησε, η Τουρκία με τη στήριξη της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom, ξεκινά τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, μια περιοχή που είναι έντονα σεισμογόνος, με συχνή σεισμική δραστηριότητα και αυτό έχει αποδειχθεί, πρόσφατα μάλιστα.
Οι κίνδυνοι από τυχόν ατύχημα ή σεισμό, στον εν λόγω πυρηνικό σταθμό, λαμβάνοντας υπόψη εμπειρίες του παρελθόντος και την ιστορία τόσο των κατασκευαστών, όσο και των διαχειριστών, είναι μεγάλοι και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, για το νερό, το έδαφος, τον αέρα και το υπέδαφος και θανατηφόρες για τον άνθρωπο.
 
Εκτός από τους ανθρώπους σ’ αυτή την περιοχή της Τουρκίας, κινδυνεύουν γειτονικές χώρες και γειτονικοί λαοί και ιδιαιτέρως η Κύπρος, που απέχει μόλις 90 χιλιόμετρα από το Άκκουγιου.
Η ΕΔΕΚ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (Party of European Socialists – PES), με την αποστολή ενημερωτικής επιστολής προς το προεδρείο του PES, στην οποία εκφράζεται έντονη ανησυχία για την διακηρυχθείσα από τον Ερντογάν, επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται ενώπιον μεγάλων κινδύνων, σε περίπτωση ατυχήματος ή σεισμού και υποδεικνύεται ότι ιδιαίτερα κινδυνεύουν γειτονικές χώρες, όπως η Κύπρος.
Στην επιστολή της, η ΕΔΕΚ, καλεί το PES να αναλάβει συλλογικά δράση το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά.
Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον, να προβούν σε έντονη και συντονισμένη αντίδραση, ο κάθε ένας όπου είναι δυνατόν.
Δεν πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και κυρίως τον άνθρωπο, με την πυρηνική μπαρουταποθήκη που εγκατέστησε στην αυλή μας.  
 
(Sigmalive)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr