«Καλά κρατεί» η εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat energypress.gr

«Καλά κρατεί» η εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τα ορυκτά καύσιμα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2021
A+ A-
 
Εξάρτηση κατά κύριο λόγο από τα ορυκτά καύσιμα δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τον βιομηχανικό κλάδο στην Ευρώπη, καθώς, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα, στέρεα ορυκτά καύσιμα και μη ανακυκλώσιμα απόβλητα υπολογίζεται ότι κάλυψαν το ήμισυ της κατανάλωσης της βιομηχανίας το 2021.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο της Eurostat, ο βιομηχανικός τομέας κατατάσσεται στην 3η θέση με την μεγαλύτερη τελική κατανάλωση ενέργειας για το 2021, μετά τις μεταφορές και τα νοικοκυριά, αντιπροσωπεύοντας το 25.6% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.
 
Η εν λόγω εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα γίνεται ακόμη περισσότερο φανερή αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι περισσότερο από το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από το μισό της θέρμανσης που παράχθηκε την ΕΕ το 2021 προήλθε από τα ορυκτά καύσιμα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021, η ηλεκτρική ενέργεια (33.2%) και το φυσικό αέριο (32.7%) κάλυψαν τα 2/3 της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ως προς το υπόλοιπο «μίγμα» αυτό διαμορφώνεται ως εξής:
  • Πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα (εκτός βιοκαυσίμων): 9.8%
  • ΑΠΕ και βιοκαύσιμα: 9.7% και,
  • Στερεά ορυκτά καύσιμα: 6.4%.
Eurostat
Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως η χημική και πετροχημική βιομηχανία, οι δύο πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζονται από ισχυρή εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Το εν λόγω ενεργειακό προϊόν υπήρξε το πιο σημαντικό τόσο για παραγωγή χημικών και χημικών προϊόντων (35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας) όσο και για την παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών διαδικασιών – κατά μικρότερος καταναλωτής ενέργειας, ωστόσο με ακόμη υψηλότερο μερίδιο του φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση ενέργειας (48%).
Eurostat

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr