Σε «περιπέτειες» ο κλάδος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης – Ορατός ο κίνδυνος για σοβαρές απώλειες στα οικονομικά αποτελέσματα φέτος energypress.gr

Σε «περιπέτειες» ο κλάδος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης – Ορατός ο κίνδυνος για σοβαρές απώλειες στα οικονομικά αποτελέσματα φέτος
A+ A-
 
Σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομικές αποδόσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φυσικού αερίου από την ηλεκτροπαραγωγή ως την εμπορία και την προμήθεια, αναμένεται να έχει η «στενότητα» που χαρακτηρίζει και συσσωρεύεται πλέον στην αγορά του καυσίμου.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα καταγράφεται μειωμένη κατά 15,29% σε σχέση με πέρυσι.
 
Ειδικότερα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικά κατά 33,92%, αγγίζοντας τις 12,39 Τεραβατώρες (TWh), από 18,74 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της αγοράς αερίου στην ευρύτερη περιοχή, ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, γεγονός που δεν ευνοεί τις εξαγωγές του καυσίμου.
Η σταθερά πτωτική τροχιά της ζήτησης και παρά τις όποιες ενδείξεις για ανάκαμψη μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο, δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά, επιτείνοντας δυσκολίες που ήδη έχουν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα και πλέον σωρευτικά ασκούν πιέσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Το πρόβλημα επιτείνεται σε εταιρείες όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας που δραστηριοποιούνται μονάχα ως χονδρέμποροι και επομένως κύριο «asset» έχουν την εμπορία φυσικού αερίου, εν αντιθέσει με άλλες εταιρείες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο και ως εκ τούτου έχουν την ευελιξία καλύτερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους και διασκέδασης των επιπτώσεων από τη συνολική μείωση της ζήτησης.
Υπενθυμίζεται όπως έχει γράψει το energypress, ότι η μείωση της κατανάλωσης στη λιανική του δικτύου διανομής (οικιακή χρήση και χρήση από επαγγελματικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες), έφτανε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο 50% στις αρχές του χρόνου, δηλαδή, την περίοδο που παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση γενικά. Στη ραγδαία αυτή μείωση συνετέλεσε, αφενός μεν ο ήπιος εφετινός χειμώνας και η «οικονομία» που έκαναν οι καταναλωτές, αφετέρου δε το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις αντικατέστησαν το αέριο με άλλα καύσιμα όπως το ντίζελ ή το υγραέριο.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr