Τέλος στον East Med βάζει ο επικεφαλής της Eni: "Δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας" energypress.gr

Τέλος στον East Med βάζει ο επικεφαλής της Eni: "Δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας"
19 05 2023 | 17:03
A+ A-
 
Σε ηχηρή δήλωση με την οποία βάζει πιθανώς τέλος στην ιταλική στήριξη προς τον αγωγό East Med, προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο ίδιος τόνισε ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού East Med είναι αδύνατη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.
 
"Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα θα συμφωνήσουν δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας", πρόσθεσε. "Η Ιταλία, η οποία θα λάβει το αέριο μέσω του αγωγού αυτού, δεν μπορεί να συμμετέχει".
Μιλώντας γενικότερα για την Αν. Μεσόγειο, ο Ντεσκάλτσι είπε ότι "τα αποθέματα αερίου είναι σημαντικά και πρέπει να καταλάβουμε πως θα αναπτυχθούν. Η μόνη περιοχή που είναι ώριμη είναι η Αίγυπτος, ενώ το Ισραήλ ωριμάζει και η Κύπρος έχει σχέδια. Είναι μια περιοχή με δυναμική, αλλά όχι άμεσα".
"Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου που είναι δύσκολο να γεφυρωθούν και θα προκύψει σίγουρα νέα προστριβή λόγω του τουρκολυβικού μνημονίου. Συμφωνώ ότι η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει με την Τουρκία. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μια συμφωνία με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα για αγωγούς δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας".
"Ως Ιταλία, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πολιτική συμφωνία και ως αποδέκτες του φυσικού αερίου δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εκ μέρους των άλλων χωρών", συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr