Με επενδυτικό πλάνο 4 δισ. ευρώ, δημιουργείται ένα καθετοποιημένος οργανισμός με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε όλο το φάσμα της ενέργειαςenergypress.gr energy

του Ανδρέα Σιάμισιη

Με επενδυτικό πλάνο 4 δισ. ευρώ, δημιουργείται ένα καθετοποιημένος οργανισμός με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε όλο το φάσμα της ενέργειας
29 06 2023 | 07:33
 0 ΣΧΟΛΙΑ
A+
A-
Σε ένα διεθνές περιβάλλον πρωτόγνωρων και διαδοχικών προκλήσεων, οι οποίες εντάθηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που αυτή προκάλεσε, τίθεται ως επιτακτική προτεραιότητα για όλες τις εταιρίες του κλάδου Ενέργειας η ταχεία μετάβασή τους σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. 
 
Ο πλήρης αποσυντονισμός της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη, δημιούργησε μια πρωτοφανή κρίση για τις επιχειρήσεις και, φυσικά, επηρέασε σοβαρά όλους τους καταναλωτές. Πλέον, η ΕΕ καλείται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια εφοδιασμού της, με χρήση διαφορετικών τεχνολογιών και σε προσιτή τιμή, χωρίς να «ξεχνάει» και τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει. Η στροφή των κρατών-μελών σε μια «πράσινη» οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, εμπεριέχει ένα αναγκαίο κόστος, αλλά παραμένει ο μοναδικός δρόμος για ένα μέλλον που θα διασφαλίσει ενεργειακά την Ευρώπη με πιο καθαρές μορφές ενέργειας, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου θα καταστούν οικονομικά πιο ανταγωνιστικές, βοηθώντας και στην ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και οι συμβατικές πηγές οι οποίες παραμένουν απαραίτητες για αρκετά χρόνια ακόμα και αυτό προϋποθέτει μεσοπρόθεσμες, αλλά και σε βάθος χρόνου επενδύσεις και βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματός τους.
 
 
Αναγκαία για την Ελλάδα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
 
Η ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα μηνύματα και προχωράει δυναμικά στη σωστή κατεύθυνση για τον ενεργειακό και ψηφιακό της μετασχηματισμό, ωστόσο η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις, όσο και αν προσωρινά φαίνεται να έχουν υποχωρήσει, παραμένουν σημαντικές απειλές. Απαιτείται η συνέχιση υλοποίησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας, με την εκάστοτε κυβέρνηση να βλέπει στη βιομηχανία έναν σημαντικό εταίρο με ίδιους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και η αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς μας σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο για μεγάλες επενδύσεις περιβάλλον. 
 
Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, το ξεκάθαρο ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο και η στήριξη κρίσιμων έργων υποδομών με ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελούν προϋποθέσεις για να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση. 
 
Το ζητούμενο δεν είναι να μειώσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα σε μια μικρή περιοχή εις βάρος της ανάπτυξής της, όταν μέσω του κινδύνου «διαρροής άνθρακα» μεταφέρουμε παραγωγή εκτός Ευρώπης, σε κράτη με χειρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 
 
Ταχεία υλοποίηση του Vision 2025
 
Στη HELLENiQ ENERGY, προχωρήσαμε γρήγορα σε πολύ σημαντικές τομές και θέσαμε τα τελευταία 2,5 χρόνια τα θεμέλια για τον μετασχηματισμό του Ομίλου, με πυξίδα το στρατηγικό μας πρόγραμμα “VISION 2025”. 
 
 
Ενσωματώνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και επιδιώκει να επανατοποθετήσει στρατηγικά την εταιρία μας, σε νέες ενεργειακές αγορές και με διευρυμένη γεωγραφική παρουσία. Κινηθήκαμε πάνω σε 5 βασικούς πυλώνες, με επανακαθορισμό της στρατηγικής μας για το ESG και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου, την αντίστοιχη αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και κατανομής κεφαλαίων προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε μια καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα. 
 
Έχοντας ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση του μετασχηματισμού μας στα τέλη του 2022, προχωράμε σε ανάπτυξη στη Νέα Ενέργεια με αυξανόμενη έμφαση και εκτός Ελλάδος, καθώς και σε λύσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, αξιολογούμε και υλοποιούμε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση των διυλιστηρίων μας και την ουσιαστική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της HELLENiQ ENERGY, για τα επόμενα χρόνια, ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ και στόχος μας είναι η σταδιακή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%, έως το 2030.
 
Ραγδαία ανάπτυξη στις ΑΠΕ, με ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων
 
Στην κατεύθυνση αυτή, η HELLENiQ ENERGY επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στον κλάδο των ΑΠΕ. Η θυγατρική μας, HELLENiQ RENEWABLES, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών και ήδη κατέχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα. Μέσα σε 18 μήνες αύξησε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ φτάνοντας στα 341 MW, ενώ πολλαπλασίασε το χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνώντας τα 3,2 GW. Πρόσφατα αναβαθμίσαμε και τον αρχικό μας στόχο και, πλέον, επιδιώκουμε τουλάχιστον 1 GW έργων σε λειτουργία έως το 2025 και άνω των 2 GW μέχρι το 2030. Το Φ/Β πάρκο 204 MW στην Κοζάνη, αποτέλεσε «έργο ορόσημο» για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και, παράλληλα, σηματοδότησε τη στροφή της HELLENiQ ENERGY στην πράσινη ενέργεια, με ταχύτατους ρυθμούς. Σχεδιάζουμε να επενδύσουμε και σε άλλα παρόμοια, σημαντικού μεγέθους, φωτοβολταϊκά πάρκα, με στόχο την κατασκευή και λειτουργία τους το συντομότερο. Παράλληλα, υλοποιήσαμε στην Κύπρο την πρώτη μας πράσινη επένδυση εκτός Ελλάδας, ενώ σχεδιάζουμε την είσοδό μας και στην τοπική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση για περαιτέρω ανάπτυξη σε άλλες μεγαλύτερες νέες αγορές, σαν κίνηση δημιουργίας ενός πιο διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου. Το πλάνο μας για τις ΑΠΕ περιλαμβάνει επένδυση και σε άλλες τεχνολογίες, όπως τα υπεράκτια αιολικά όπου έχουμε στρατηγική συνεργασία με τη RWE Renewables, παγκόσμιο ηγέτη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
 
Το «Διυλιστήριο του Μέλλοντος» γίνεται πράξη
 
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τη θέση που κατέχει η HELLENiQ ENERGY στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Στις βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις υλοποιούνται σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού και δρομολογούνται διαδικασίες για την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων, χαμηλών εκπομπών. Στην Ελευσίνα δημιουργείται το «διυλιστήριο του μέλλοντος», το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση. Προγραμματίζεται η υλοποίηση ενός έργου δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα με στόχο την παραγωγή «μπλε υδρογόνου», αλλά και ένα πιλοτικό έργο παραγωγής «πράσινου υδρογόνου» με ηλεκτρόλυση, κάνοντας χρήση ανανεώσιμου ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκό πάρκο που θα αναπτυχθεί εντός των εγκαταστάσεων. Στο διυλιστήριο Θεσσαλονίκης δημιουργούμε μονάδα παραγωγής 40.000 τόνων ετησίως ανανεώσιμου diesel με συγκατεργασία βιώσιμων πρώτων υλών, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024 και επενδύουμε στα ανανεώσιμα καύσιμα, αξιοποιώντας δυνατότητες συγκατεργασίας σε υφιστάμενες μονάδες. Πολλές από τις τεχνολογίες αυτές είναι, όμως, είτε σε πρώιμο τεχνολογικό στάδιο ή απαιτούν σημαντική και διαχρονική θεσμική στήριξη και κίνητρα, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν σε βάθος χρόνου.
 
Επέκταση και στο εξωτερικό 
 
Κομμάτι του σχεδιασμού μας αφορά και τη διεθνή επέκταση της HELLENiQ ENERGY η οποία, εκτός από την Ελλάδα, έχει ήδη παρουσία σε άλλες 5 χώρες και δραστηριότητα σε συνολικά 9 κράτη. Την ίδια ώρα, το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών μας εκτείνεται σε πάνω από 20 διαφορετικές αγορές και περισσότερο από το 50% της παραγωγής μας εξάγεται. Εξ ορισμού, έχουμε ένα πολύ ευρύτερο διεθνές προφίλ από αυτό που πιθανώς να γνωρίζει ο μέσος καταναλωτής μας και με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
 
Μετά από σχεδόν 13 χρόνια «ειδικών συνθηκών» λόγω μνημονίων, πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, όπου ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY απέδειξε τις αντοχές και τη δυναμική του, διαχειριζόμαστε και τις σημερινές προκλήσεις ως ευκαιρία. Τα οφέλη από τη νέα επιχειρηματική μας στρατηγική, έχουν καταστεί ορατά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και επιτρέπουν να έχουμε μια ακόμη πιο ισχυρή πορεία. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός καθετοποιημένου οργανισμού και η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που θα εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, παρέχοντας ολοκληρωμένες, σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις. Θέλουμε η HELLENiQ ENERGY να είναι μια εταιρία - πρότυπο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, που θα οδηγεί τις εξελίξεις και θα συμβάλει στην πράσινη μετάβαση, στηρίζοντας την απασχόληση και την εθνική οικονομία και μένοντας αρωγός στις ανάγκες της κοινωνίας.
 
* Ο Ανδρέας Σιάμισιης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY 
 

Το άρθρο περιλαμβάνεται στον υπό έκδοση τόμο GREEK ENERGY 2023 που εκπόνησε για δωδέκατη συνεχή χρονιά το energypress. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr