Με νέα κουλτούρα και απτά αποτελέσματα «τρέχει» πλέον η ΕΔΑ Αττικής – Ταχεία επέκταση του δικτύου, φιλόδοξο και βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα, νέα προσέγγιση των πολιτών energypress.gr

Με το βλέμμα σε βιομεθάνιο και υδρογόνο η ΕΔΑ Αττικής επεκτεί και αναβαθμίζει το δίκτυο διανομής - Επενδύσεις 261 εκατ. έως το 2029 - Οι ειδικότεροι στόχοι για το φέτος
A+ A-
 
Τα πρώτα αποτελέσματα μιας νέου τύπου διοίκησης, αλλά και της ανανεωμένης φυσιογνωμίας της ΕΔΑ Αττικής, που δουλεύει πλέον με διαφορετικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορεί να έχει ταχύτερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξη αλλά και εξυπηρέτηση των πολιτών, παρουσίασε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας.
Από τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο κ. Μπακούρας, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά το πρώτο 6μηνο του 2023 έχουν αναπτυχθεί περισσότερα χιλιόμετρα νέων δικτύων από ό,τι ολόκληρο το 2022, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία δεσμεύεται πλέον ότι το αργότερο 30 ημέρες από την υπογραφή συμβολαίου με κάποιον καταναλωτή, η σύνδεσή του θα έχει ολοκληρωθεί.
 
Ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος απέδωσε τις επιδόσεις της εταιρείας, αφενός μεν στη νέα νοοτροπία με την οποία ανασυγκροτήθηκε και λειτουργεί παράλληλα με τη φιλότιμη προσπάθεια των στελεχών και των εργαζομένων, αφετέρου δε, στο γεγονός ότι η ΕΔΑ Αττικής αξιοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες που της δίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και η ένταξή της υπό την «σκέπη» του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Italgas με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία.
Τα «εργαλεία» για την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους καταναλωτές
Στις προτεραιότητες της νέας Διοίκησης της εταιρείας βρίσκεται η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής υπηρεσίας για την υπογραφή του συμβολαίου σύνδεσης και στην δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των εγγράφων με την νέα υπηρεσία e-CONTRACT. Ταυτόχρονα προχωρά στη δημιουργία 14 σημείων εξυπηρέτησης πελατών με εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της ΕΔΑ Αττικής.
Επιπρόσθετα, εγκαινιάζει ένα νέο e-εργαλείο που θα επιτρέπει σε κάθε πελάτη να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πρόοδο των εργασιών σύνδεσης και ακριβώς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους.
Όπως προαναφέρθηκε, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, η εταιρεία δεσμεύεται πλέον ότι το αργότερο 30 ημέρες από την υπογραφή συμβολαίου με κάποιον καταναλωτή, η σύνδεσή του θα έχει ολοκληρωθεί.
 
Άλλωστε πρόθεση της διοίκησης είναι να καταρτίζει ένα συνεπή προγραμματισμό εκτέλεσης των έργων επέκτασης του δικτύου, με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας. Ο κ. Μπακούρας τόνισε επίσης πως ο σχεδιασμός των έργων πραγματοποιείται με τεχνικοοικονομικά κριτήρια που θα επιφέρουν αύξηση των συνδέσεων των νέων καταναλωτών και των διανεμόμενων όγκων, καθιστώντας τα δίκτυα αποδοτικά.
Ο συντονισμός με τους Δήμους
Επιπρόσθετα, θέλοντας να καταστήσει αρμονικότερη την δραστηριότητά της με τους κατοίκους μιας περιοχές όπου υλοποιεί έργα επέκταση του δικτύου, η ΕΔΑ Αττικής θα επιδιώξει τον συντονισμό των εργασιών με τις Δημοτικές Αρχές μέσω της ανάπτυξης διαύλου επικοινωνίας με τις Δημοτικές Αρχές της Αττικής και της δυναμικής απεικόνισης των ενεργών και προγραμματισμένων προς κατασκευή δικτύων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «θα υπάρχει ενημέρωση προς την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές που εργάζονται τα συνεργεία της εταιρείας μας προς αποφυγήν προβλημάτων».
Νέα τεχνολογία για ύψιστη ασφάλεια και έλεγχο των υποδομών
Με παρακαταθήκη την πλούσια πείρα της Italgas, η ΕΔΑ Αττικής προχωρά στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες της προκειμένου να αναβαθμίσει σημαντικά την δυνατότητα ελέγχου των δικτύων διανομής. Με την τεχνολογία PICARRO, η οποία είναι 1000 φορές πιο ευαίσθητη σε σχέση με προηγούμενες τεχνολογίες, έχει την δυνατότητα να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα που συλλέγει, να χαρτογραφεί μια περιοχή και άμεσα να εντοπίζει τυχόν προβλήματα στο δίκτυο, ενισχύοντας κατακόρυφα τον προληπτικό έλεγχο. Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο CEO της ΕΔΑ Αττικής, με την τεχνολογία Picarro επιτυγχάνεται:
  • Ταχύτητα εκτέλεσης των ελέγχων,
  • Ακρίβεια των αποτελεσμάτων,
  • Εύρος των περιοχών που εποπτεύονται, και
  • Μείωση εκπομπών μεθανίου (CH4).
ΕΔΑ Αττικής
Οι επιδόσεις ως τώρα και οι στόχοι για το 2023
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία μετράει 5.061 νέες συμβάσεις σύνδεσης, αντιστρέφοντας πλήρως το «κλίμα» που είχε δημιουργήσει η πρόσφατη ενεργειακή κρίση και είχε οδηγήσει τόσο στην επιβράδυνση νέων συνδέσεων όσο και στη μείωση της κατανάλωσης του καυσίμου. Ενδεικτικό είναι ότι 7 βιομηχανικοί πελάτες που προμηθεύονταν φυσικό αέριο και στην αρχή του 2023 στράφηκαν σε άλλα καύσιμα προκειμένου να αντισταθμίσουν την εκτόξευση των τιμών του καυσίμου, επέστρεψαν στο αέριο κατά το τελευταίο δίμηνο.
«Στη διάρκεια του 2022, η βιομηχανία δούλευε κανονικά με αέριο, με την προσδοκία ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών. Ωστόσο το Γενάρη του 2023 ξεκίνησαν να περνάνε σε άλλα καύσιμα για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Αυτή η τάση αναστράφηκε και κατά το τελευταίο δίμηνο επέστρεψαν όλοι στο φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρας. Μάλιστα, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας βλέπει μια αναζωογόνηση της αγοράς αμέσως μετά το Πάσχα που κορυφώνεται με 1.400 νέα συμβόλαια μόνο τον Ιούνιο.
Το αυξημένο ενδιαφέρον αλλά και ο αυξημένος αριθμός νέων συμβάσεων ενισχύεται και από το γεγονός ότι πλέον η εταιρεία, όπως προαναφέρθηκε, δεσμεύεται για σύνδεση σε 30 ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου, γεγονός που καθιστά την όλη διαδικασία σημαντικά γρηγορότερη σε σχέση με παλιότερα.
Με παρακαταθήκη τόσο την πείρα από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ όσο και την διεθνή πείρα της Italgas, η ΕΔΑ Αττικής έχει προχωρήσει στην απλοποίηση της διαδικασίας σύνδεσης στο δίκτυο σε βαθμό που πλέον περιλαμβάνει πέντε απλά βήματα και τίποτα παραπάνω. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για την ΕΔΑ Αττικής με 24 χιλιάδες νέες συμβάσεις σύνδεσης και ένα παρόμοιο αριθμό ενεργοποίησης νέων εγκαταστάσεων. Ο ρυθμός υποχώρησε στο μισό το 2022 και πλέον ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς.
Ο στόχος της εταιρείας για φέτος είναι να φτάσει τους 200.000 μετρητές στο τέλος του χρόνου από 186.515 που ήταν στα τέλη του 2022 με μια μικρή μείωση – λόγω και ευρύτερων εξελίξεων που έχουν επιδράσει – στους διανεμόμενους όγκους, από 363.3 εκατ. Nm3 στους 353 εκατομμύρια κυβικά φέτος.
Η επέκταση των δικτύων και η ψηφιοποίηση
Επιπρόσθετα, ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου περιλαμβάνει επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 58 χιλιόμετρα όταν το αντίστοιχο νούμερο για όλη την διάρκεια του 2022 ήταν 54 χιλιόμετρα. Οι επενδύσεις της εταιρείας τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου ανέρχονται ήδη στα 19,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι διανεμόμενοι όγκοι κατά το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθαν σε 202,1 Nm3.
Η προσδοκία και ταυτόχρονα σχεδιασμός της διοίκησης της εταιρείας είναι η φετινή χρονιά να «κλείσει» με σύνολο επενδύσεων περί τα 41,49 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία καταμερίζονται σε 23,48 εκατ. ευρώ σε επεκτάσεις και αναβάθμιση δικτύου και σε 18,01 εκατ. ευρώ σε έργα ψηφιοποίησης και ενίσχυσης της ασφάλειας του δικτύου.
Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις για την επέκταση και αναβάθμιση δικτύου περιλαμβάνουν:
  • Ανάπτυξη Δικτύου 122,44 km χαμηλής πίεσης & 1,5 km μέσης πίεσης
  • Κατασκευή παροχετευτικών αγωγών για την εγκατάσταση 14.514 μετρητών
  • Αντικατάσταση 10 km δικτύου από χυτοσίδηρο.
Με δεδομένο ότι η περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζεται ως περιοχή με υψηλή δυναμική για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, η εταιρεία επιδιώκει να προχωρήσει με προγραμματισμό, ιεραρχώντας τις περιοχές όπου υπάρχουν δυνητικοί καταναλωτές αερίου και στη συνέχεια να επεκταθεί περαιτέρω.
Υπό το πρίσμα αυτό, η διοίκηση κατάτμησε την Αττική σε έξι ζώνες (βλέπε την παρακάτω διαφάνεια) όπου αναμένεται να εστιάσει την προσοχή της, προχωρώντας σε στοχευμένα έργα και στοχευμένες υπηρεσίες. «Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά», όπως ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος διευθυντής υποδομών της εταιρείας.
ΕΔΑ Αττικής
Οι επενδύσεις σε δράσεις ψηφιοποίησης περιλαμβάνουν:
  • Έναρξη προγράμματος ψηφιοποίησης δικτύου
  • Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους νέους καταναλωτές
  • Ενίσχυση ασφαλούς διανομής.
Η ψηφιοποίηση του δικτύου, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, θα επιτρέψει τόσο τον απομακρυσμένο έλεγχο των δικτύων όσο και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.
Στο επίκεντρο τα «πράσινα» αέρια
Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας λαμβάνει υπόψη του την «επόμενη μέρα» που έχει ως βασικό προσδιοριστικό χαρακτηριστικό την αυξανόμενη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. Από την άποψη αυτή, ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής, είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Βιομεθανίου και η αναβάθμιση των δικτύων για την υποδοχή υδρογόνου. Ενδεικτικά, το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας 2023-2029 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 4 σημείων έγχυσης βιομεθανίου και ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου στην Αττική. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι η εταιρεία υλοποιεί όλες τις αναγκαίες προετοιμασίες κατά την ανάπτυξη του δικτύου της προκειμένου αυτά να είναι συμβατά να «φιλοξενήσουν» τα πράσινα αέρια, βιομεθάνιο και υδρογόνο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας, η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής ήδη πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοαερίου προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τις προοπτικές παραγωγής βιομεθανίου σε επίπεδο Αττικής.
Η ΕΔΑ Αττικής σε αριθμούς σήμερα
Σήμερα η ΕΔΑ Αττικής δραστηριοποιείται σε 52 δήμους με ενεργό δίκτυο και διαθέτει 3.981 χιλιόμετρα χαμηλής και μέσης πίεσης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επιπρόσθετα, η διείσδυση στον πληθυσμό φτάνει το 28,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως προαναφέρθηκε, τα αυξημένα περιθώρια για ένταξη νέων καταναλωτών. Συγκεκριμένα, το «χαρτοφυλάκιο» της ΕΔΑ Αττικής περιλαμβάνει 440.000 νοικοκυριά, 7.500 εμπορικούς καταναλωτές και 230 μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες.
Το πλάνο ανάπτυξης 2023-2029
Τέλος, το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας 2023-2029 της ΕΔΑ Αττικής περιλαμβάνει την τροφοδότηση 58 δήμων με φυσικό αέριο, ενώ το επενδυτικό πλάνο προβλέπει:
Επέκταση και αναβάθμιση δικτύου
  • Ανάπτυξη δικτύου με σκοπό την αύξηση της κάλυψης της περιοχής άδειας (633km ΧΠ & 16km ΜΠ)
  • Κατασκευή 4 σημείων έγχυσης βιομεθανίου στην Αττική 
  • Κατασκευή 1 σημείου έγχυσης υδρογόνου στην Αττική 
Νέοι Δήμοι με Φυσικό Αέριο
Φυσικό Αέριο σε απομακρυσμένους Δήμους της Ηπειρωτικής Αττικής με 7 σταθμούς LNG μικρής κλίμακας έως το 2029 
Ψηφιοποίηση
  • Αντικατάσταση του συνόλου των συμβατικών μετρητών με έξυπνους από το 2025
  • Πρόγραμμα ψηφιοποίησης δικτύου
  • Χρήση της τεχνολογίας PICARRO  για την ασφάλεια των υποδομών
Συντήρηση και Αντικατάσταση
Ολοκλήρωση της αντικατάστασης του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας μέχρι το 2026 (55km)
ΕΔΑ Αττικής
 
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr