Monti (CEO Edison): Ο αγωγός EastMed παραμένει βιώσιμος – Πιο ανταγωνιστικός έναντι των εναλλακτικών επιλογών energypress.gr

12 07 2023 | 09:45
 
Ο αγωγός, συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων που πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη παραμένει ζωντανός,
Ζωντανό παραμένει το σχέδιο του αγωγού Eastmed για την μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Edison την περασμένη Παρασκευή και μεταδίδει το Reuters.
 
Ειδικότερα, ο CEO Nicola Monti ανέφερε ότι ο Όμιλος, ο οποίος είναι ένας από τους project promoter του αγωγού, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ για το έργο.
Τον προηγούμενο μήνα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου δήλωσε στο Reuters, ότι η χώρα του προτείνει ένα μικρότερο αγωγό για να φέρει το αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στο νησί και από εκεί μπορεί να υγροποιηθεί προκειμένου να μεταφερθεί με την μορφή LNG προς την Ευρώπη.
Η εν λόγω επιλογή συνιστά μια εναλλακτική έναντι του αρκετά πιο φιλόδοξου έργου του αγωγού EastMed.
«Μια σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο κομμάτι του αγωγού που προωθούμε. Αυτό γιατί, από την Κύπρο μπορούμε μετά να προχωρήσουμε στη σύνδεση με την Κρήτη και την Ελλάδα», σημείωσε ο Monti, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης της ενεργειακής βιομηχανίας Confindustria Energia.
Υπογράμμισε επίσης ότι το συνολικό κόστος για τον αγωγό Eastmed είναι μικρότερο σε σχέση με την επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή ενός μικρότερου αγωγού Ισραήλ-Κύπρου, μιας μονάδας υγροποίησης και τα έξοδα για την μεταφορά του αερίου μέσω πλοίων στις ευρωπαϊκές αγορές.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr