HELLENiQ ENERGY: Κλειδώνει στο 20% το πακέτο μετοχών προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το σχέδιο ΤΑΙΠΕΔ και ομίλου Λάτση wnwergypress.gr

HELLENIQ ENERGY: Κλειδώνει στο 20% το πακέτο μετοχών προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Το σχέδιο ΤΑΙΠΕΔ και ομίλου Λάτση
A+ A-
 
Κοντά στις οριστικές αποφάσεις για τη διάθεση πακέτου μετοχών  της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κύριοι μέτοχοι ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση). 
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζουν είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνολικού αριθμού μετοχών που αντιστοιχεί στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα  στην Helleniq Energy το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,48% και η PaneuropeanOil & Industrial Holdings το 47,12%, ενώ το 17,4% της εισηγμένης βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο ΧΑ.
Η συζήτηση για την περαιτέρω διάθεση πακέτου μετοχών στην ελληνική κεφαλαιαγορά άνοιξε στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των μετοχών της εισηγμένης.
Και η λύση αυτή αναζητείται από το 2019 οπότε και είχε γίνει η απόπειρα μέσω διαγωνισμού εισόδου στρατηγικού επενδυτή στα τότε Ελληνικά Πετρέλαια. Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση δεν προχώρησε κι εκ τότε το ΤΑΙΠΕΔ αναζητούσε τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου asset. 
Όπως αναφέρουν πηγές, ΤΑΙΠΕΔ και POH θα διαθέσουν ο καθένας από 10% του συνόλου των μετοχών που κατέχουν, προς ιδιωτική τοποθέτηση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους σκοπός αυτής της κίνησης δεν είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αλλά η αύξηση του free floating της εταιρείας. 
Πριν από μερικούς μήνες και η διοίκηση της Helleniq Energy είχε υπαινιχθεί πως το ταμπλό δεν αποτυπώνει τις πραγματικές αξίες του ενεργειακού ομίλου. Ακόμα και μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του αλλά και το επενδυτικό σχέδιο VISION 2025 που ανακοίνωσε και ήδη τρέχει για το πρασίνισμα των δραστηριοτήτων του. 
Σκοπός, λοιπόν, αυτής της κίνησης όπως αναφέρουν πηγές είναι η απόδοση μεγαλύτερης υπεραξίας στους μετόχους αλλά και η εμφάμιση των πραγματικών αποτιμήσεων του ομίλου στο ταμπλό. 
 
Επιπροσθέτως τόσο η εισαγωγή μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όσο και η σχεδιαζόμενη της Helleniq Energy έχουν ως στόχο και την τόνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr