Κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ βλέπει η Helleniq Energy για φέτος - Το πλάνο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας energypress.gr

Κέρδη EBITDA 1 δισ. ευρώ βλέπει η Helleniq Energy για φέτος - Το πλάνο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
A+ A-
 
Φαίνεται ότι η κερδοφορία EBITDA του ομίλου της Helleniq Energy για το 2023 θα ξεπεράσει το όριο του 1 δις. ευρώ, τόνισε χθες η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Όπως αναφέρθηκε η φετινή χρονιά θα είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά για τον όμιλο. 
Η διοίκηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες κάνοντας λόγο για ένα καλό τρίμηνο στο οποίο η επίδοση της εταιρείας βελτιώθηκε. 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη του κλάδου των ΑΠΕ, η συνεισφορά των οποίων αυξάνεται και στο β τρίμηνο διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι από τα 11 στα 21 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πλέον με τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για την επίτευξη 1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2025 ενώ επιπλέον ανακοίνωσε την είσοδό της σε δύο νέες αγορές, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Επίσης ο όμιλος συμμετείχε με επιτυχία στο διαγωνισμό της ΡΑΕ για την αποθήκευση ενέργειας εξασφαλίζοντας 100MW. Στη Ρουμανία εξαγοράστηκαν 4 φωτοβολταϊκά πάρκα υπό κατασκευή ισχύος 211MW τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν στα επόμενα τρίμηνα ενώ συνάφθηκε συμφωνία πλαίσιο για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 600MW σε αρχικό στάδιο. Η αγορά χαρακτηρίζεται ως ελκυστική καθώς είναι λιγότερο ώριμη από την Ελλάδα, υπάρχει αρκετός χώρος για ΑΠΕ και οι τιμές είναι υψηλότερες. Στην Κύπρο εξαγοράστηκαν 2 πάκρα ισχύος 15MW τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ενώ δημιουργήθηκε εταιρεία εμπορίας η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην πώληση ενέργειας σε τελικούς εμπορικούς πελάτες. Αυτή τη στιγμή στις ΑΠΕ ο όμιλος διαθέτει 356MW σε λειτουργία, ακόμη 320MW υπό κατασκευή ή έτοιμα για κατασκευή και άλλα 400MW σε προχωρημένο στάδιο. Άρα υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για την επίτευξη 1080MW μέχρι το 2025. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία για εκπόνηση νέου στρατηγικού πλάνου για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. 
Σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η διοίκηση του ομίλου τάχθηκε υπέρ μιας καθαρής λύσης και επανέλαβε ότι στρατηγική της Helleniq Energy είναι είτε να εξαγοράσει το σύνολο της εταιρείας είτε να αποχωρήσει πλήρως από το μερίδιο 35% που κατέχει. Η διοίκηση ωστόσο τόνισε ότι θα υποστηρίξει ενδεχόμενα πλάνα για πώληση μεριδίου της εταιρείας στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. 
Τέλος για τον κλάδο της εμπορίας η διοίκηση της Helleniq Energy εξέφρασε τη δυσφορία της για τη διατήρηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, μια ρύθμιση που καθιερώθηκε την περίοδο του covid και συνεχίζει να παραμένει σε ισχύ, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά τα οποία υπάρχουν καθώς υπάρχει έλλειμμα στον ποιοτικό έλεγχο στις πωλήσεις προϊόντων στην αγορά κάτι που επισημαίνουν όλοι οι σοβαροί παίκτες του κλάδου.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr