Πως θα κινηθεί η αγορά του φυσικού αερίου αν γίνουν απεργίες στη Chevron, σύμφωνα με αναλυτές energypress.gr

07 09 2023 | 09:58
Οι προγραμματιζόμενες απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία, προκαλούν αγωνία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές στο CNBC. 
Ταυτόχρονα, οι έμποροι ανησυχούν ότι, μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να πιέσει τις παγκόσμιες προμήθειες και να προκαλέσει την άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών.
 
Ο αμερικανικός όμιλος και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στα έργα Gorgon και Wheatstone στη Δυτική Αυστραλία βρίσκονται αυτή την εβδομάδα σε καθημερινές συνομιλίες για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις αμοιβές και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι, η Fair Work Commission, το ανεξάρτητο δικαστήριο της Αυστραλίας για τις εργασιακές σχέσεις, μεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα, η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και εκπροσώπων εργαζομένων κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς συμμαχία συνδικαλιστών προειδοποίησε για απεργία δύο εβδομάδων από τις 14 Σεπτεμβρίου.
Ο Τζέικομπ Μάντελ, Aurora, ανέφερε ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος «πολύ σφιχτή» και ότι η «πολύ μικρή ευελιξία της προσφοράς» σημαίνει ότι η απεργία στην Αυστραλία θα μπορούσε να ωθήσει ακόμα υψηλότερα τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η τιμή του ttf μπορεί να ξεπεράσει τα 40 ευρώ, ωστόσο τόνισε: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι τιμές να φτάσουν οπουδήποτε κοντά στο επίπεδο ρεκόρ που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο».
Αντίστοιχα, ο Καουσάλ Ράμες, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου και LNG της εταιρείας ερευνών Rystad Energy, δήλωσε ότι η διαφαινόμενη απεργιακή κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone της Chevron υποδηλώνει ότι η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί λύση.
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr