Δικαστική εμπλοκή, εκ νέου, στη διένεξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE – Μπαίνει «φρένο» στα πρόσφατα σενάρια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας energypress.gr

Δικαστική εμπλοκή, εκ νέου, στη διένεξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE – Μπαίνει «φρένο» στα πρόσφατα σενάρια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας
A+ A-
 
Ένας νέος «κύκλος» άνοιξε στη δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE, ο οποίος εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια για να κλείσει. Κι αυτό γιατί για τυπικούς λόγους ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να εκδικαστεί και πάλι από την αρχή. 
Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει η βιομηχανία λιπασμάτων τον Φεβρουάριο του 2022, κατά της απόφασης που είχε εκδώσει τότε το Εφετείο Αθηνών και η οποία δικαίωνε την εταιρεία εμπορίας αερίου για τα χρέη της ELFE, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η βιομηχανία θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στον Άρειο Πάγο, στην περίπτωση που η καινούρια ετυμηγορία του Εφετείου είναι και πάλι υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 
 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή καθιστά πάρα πολύ δύσκολη την «αναθέρμανση» της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μέσω της εισόδου στο Χρηματιστήριο όπως έχει γράψει το energypress. Όπως επισημαίνουν, το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως παρατείνεται η εκκρεμότητα για ένα σημαντικό ποσό που έχει λαμβάνειν η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά ότι στο έστω και ελάχιστα πιθανό σενάριο που δικαιωθεί η ELFE, ανοίγει ο δρόμος να εγερθούν ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους πελάτες της εταιρείας εμπορίας αερίου. 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το energypress, το βασικό σενάριο στις σχετικές διαβουλεύσεις ήταν οι δύο μέτοχοι της ΔΕΠΑ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ (65%) και η Helleniq Energy (35%) να διαθέσουν από κοινού ποσοστά προκειμένου η εταιρεία να εισέλθει στο χρηματιστήριο. Μία εναλλακτική λύση που εξεταζόταν, η οποία ωστόσο έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ήταν σε πρώτο στάδιο να πωληθεί το μερίδιο της Helleniq Energy στο Δημόσιο, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διάθεση μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο χρηματιστήριο. 
Όπως επισημαίνουν πάντως στελέχη του κλάδου, η «σκιά» της διένεξης με την ELFE πάρα πολύ δύσκολα θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια, πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει. Όπως συμπληρώνουν, θεωρείται απίθανο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχική είσοδο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο υπάρχει ανοικτό το συγκεκριμένο «μέτωπο». 
Η δικαστική εκκρεμότητα άλλωστε με την ELFE είχε φρενάρει και τον διαγωνισμό πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με option διάθεσης και του 35% της Helleniq Energy στην περίπτωση που ο ενεργειακός Όμιλος δεν πλειοδοτούσε για το μετοχικό μερίδιο του Δημοσίου. Στην πορεία προστέθηκε και η ενεργειακή κρίση, όπου ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας (τόσο για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στο αέριο όσο και για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με καύσιμο) επισφράγισε την αναβολή των διαδικασιών αποκρατικοποίησης.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr