Με LNG από τη Ρεβυθούσα η Βουλγαρία θα προμηθεύει πλέον και την Ουγγαρία - Οι ενεργειακές φιλοδοξίες και ο ρόλος της Ελλάδας energypress.gr

Με LNG από τη Ρεβυθούσα η Βουλγαρία θα προμηθεύει και την Ουγγαρία - Οι ενεργειακές φιλοδοξίες και ο ρόλος της Ελλάδας
A+ A-
 
Συμφωνία για συνεργασία στην παράδοση και την εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) υπέγραψαν ο βουλγαρικός κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου Bulgargaz και η ουγγρική MVM CEEnergy.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το γραφείο Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας, το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τους επικεφαλής των δύο εταιρειών στη Βουδαπέστη, θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στις αγορές LNG στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο Ρούμεν Ράντεφ συναντήθηκε στην Ουγγρική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Καταλίν Νόβακ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.
 
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βουλγαρίας, BTA, ανέφερε ότι το έγγραφο υπογράφηκε από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Bulgargaz Ντενίτσα Ζλάτεβα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της MVM Λάζλο Φριτς στη Βουδαπέστη. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της.
Οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.
Διαφοροποίηση
Για την Ουγγαρία, η συμφωνία ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, παρόλο που η κρατικά ελεγχόμενη MVM έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, με τις παραδόσεις να γίνονται με προνομιακούς όρους.
Το μνημόνιο με την Bulgargaz ακολουθεί τις συμφωνίες με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία για την εξασφάλιση εισαγωγών φυσικού αερίου και πιο πρόσφατα, ένα σχέδιο για κράτηση χωρητικότητας στον επερχόμενο τερματικό σταθμό LNG του Γκντανσκ στην Πολωνία.
Κόμβος διαμετακόμισης
 
Η Βουλγαρία, η οποία, μέχρι τον Απρίλιο του 2022, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, έχει πλέον πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα και την Τουρκία, μαζί με τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου τους. Αυτές οι υποδομές επιτρέπουν στη Βουλγαρία να εισάγει φυσικό αέριο όχι μόνο για εσωτερική χρήση αλλά και για διαμετακόμιση σε γειτονικές χώρες.
Βασικός παίκτης
Η ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας αναφέρει ότι η χώρα, η οποία συμμετέχει ήδη ενεργά στην περιφερειακή αγορά LNG, μπορεί να διαδραματίσει πιο φιλόδοξο ρόλο στην ασφάλεια των παραδόσεων φυσικού αερίου και στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Αυτό θα απαιτήσει αύξηση της ικανότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της χώρας.
Μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία σήμερα έχει χωρητικότητα 3 bcm ετησίως, η Βουλγαρία εισάγει αέριο Κασπίας και LNG από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στην Ελλάδα.
Την περασμένη εβδομάδα, ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού ICGB δήλωσε ότι το έντονο ενδιαφέρον των εμπόρων που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων δοκιμών αγοράς θα βοηθήσει στην προώθηση της προγραμματισμένης επέκτασής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως. Αυτό θα ενισχύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Κασπίας, μεταξύ άλλων και για διαμετακόμιση.
Ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης
Όπως γράφει το seenews.com, η επέκταση αυτή εκτιμάται ότι θα διευκολύνει επίσης μεγαλύτερους όγκους εισαγωγών LNG μόλις τεθεί σε λειτουργία ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο, στον οποίο η Bulgargaz κατέχει το 20%, το επόμενο έτος.
Η σύνδεση φυσικού αερίου, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, συνδέεται με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου μέσω του αγωγού Trans-Adriatic.
Η ICGB είναι επίσης μεταξύ πολλών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς CEE (TSOs), συμπεριλαμβανομένης της ουγγρικής FGSZ, η οποία συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να διερευνήσει τρόπους για να επιταχύνει την επέκταση της χωρητικότητας του κάθετου διαδρόμου αερίου που επιτρέπει παραδόσεις από την Ελλάδα στη Βόρεια Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας .
Η συμφωνία με την Botas
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Bulgargaz υπέγραψε 13ετή συμφωνία με την τουρκική Botas, η οποία επιτρέπει την εισαγωγή 1,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως μέσω της υποδομής του τουρκικού δικτύου φυσικού αερίου και των τερματικών LNG.
Τον Αύγουστο, η Botas και η MVM CEEnergy υπέγραψαν μια αρχική συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η Ουγγαρία θα αρχίσει να εισάγει 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου από την Τουρκία το 2024. Νωρίτερα φέτος, ο Ούγγρος προμηθευτής φυσικού αερίου υπέγραψε επίσης συμφωνία με την SOCAR, την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, να αρχίσει να λαμβάνει 100 mcm φυσικού αερίου της Κασπίας από το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr