Περικοπές σε «σημαντικές βιομηχανίες» και κρίσιμες μονάδες προβλέπει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΔΕΣΦΑ energypress.gr

Περικοπές σε «σημαντικές βιομηχανίες» και κρίσιμες μονάδες προβλέπει το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΔΕΣΦΑ
A+ A-
 
Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΔΕΣΦΑ, για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο τον επερχόμενο χειμώνα, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ, προβλέποντας αλλαγές για τις σημαντικές βιομηχανίες και τις κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Στο Σχέδιο του Διαχειριστή παραμένουν 3 επίπεδα Συναγερμού. Η Κατάσταση 1, όπου εντοπίζονται αξιόπιστες ενδείξεις για την πιθανή επιδείνωση του εφοδιασμού της χώρας, η 2, όπου εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετική υψηλή ζήτηση και η Κατάσταση 3, που σηματοδοτείται σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης ή σημαντικής διαταραχής.
 
Το βασικό μέτρο για τη διαχείριση της Κατάστασης Συναγερμού 3 αποτελεί η αναγκαστική διακοπή ή ο περιορισμός παροχής σε καταναλωτές.
Ειδικότερα, διατηρείται η επιβολή των μέτρων για τις παρακάτω κατηγορίες, με την εξής προτεραιότητα:
  1. Σε διακόψιμους καταναλωτές
  2. Σε ανάντη Διασυνδεδεμένα Συστήματα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Το ύψος του περιορισμού ή της διακοπής της παροχής Φυσικού Αερίου θα προκύπτει σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης.
  3. Σε κατόχους άδειας παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύσιμο Φυσικό Αέριο. Στην περίπτωση αυτή εξαιρούνται οι «Κρίσιμες Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής» που λειτουργούν με φυσικό αέριο
  4. Για τις παρακάτω 5 κατηγορίες βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών, εξαιρουμένων όσων εντάσσονται στις «σημαντικές βιομηχανίες», ως εξής:
    • Μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 100 GWh, που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη για παραγωγή θερμιδοφόρου ρευστού (π.χ. ατμός) και συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού
    • Μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ( ετησίως > 100 GWh) που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για διεργασία (κλίβανοι κτλ.).
    • Μικροί βιομηχανικοί καταναλωτές με ετήσια ποσότητα κατανάλωσης μικρότερη ή ίση των 100 GWh, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών και χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για παραγωγή θερμιδοφόρου ρευστού (π.χ. ατμός) και συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.
    • Μικροί Βιομηχανικοί Καταναλωτές (ετησίως έως και 100 GWh) οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών και χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για διεργασία (κλίβανοι κτλ.).
    • Εμπορικοί Καταναλωτές, που δεν ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών, σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης.
  5. Προστατευόμενοι καταναλωτές, των οποίων η διακοπή ή περιορισμός κρίνεται αναγκαία, για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του ΕΣΦΑ και των δικτύων διανομής
Τι προβλέπεται για σημαντικές βιομηχανίες και κρίσιμες μονάδες
Οι αλλαγές που φέρνει το υπό διαβούλευση Σχέδιο αυτή είναι ότι, πλέον προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία, βιομηχανικές μονάδες που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των «σημαντικών βιομηχανιών» της ΡΑΑΕΥ, θα υποβάλλονται σε σταδιακή μείωση της παροχής αερίου για την ασφαλέστερη για τη μονάδα διακοπή, ως έσχατο μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι, οι παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνταν από το υφιστάμενο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης που είχε καταρτίσει ο ΔΕΣΦΑ τον περσινό Οκτώβριο.
Επιπλέον στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών, των οποίων η διακοπή ή ο περιορισμός κρίνεται αναγκαία, προστίθενται και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και χαρακτηρίζονται ως κρίσιμες.
 
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, υπήρχε πρόβλεψη για διακοπή ή περιορισμό της παροχής, εφόσον τα μέτρα προς διακόψιμους καταναλωτές δεν επαρκούν για την άμβλυνση των επιπτώσεων της Κατάστασης Συναγερμού 3. Εντούτοις, δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη για τις κρίσιμες μονάδες.
Το Σχέδιο διαμορφώθηκε από τη ΡΑΑΕΥ, βάσει της εισήγησης του ΔΕΣΦΑ και τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Διευκρινίζεται ότι, οι παραπάνω προβλέψεις προστέθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή, προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, το ΣΕΑ να εναρμονιστεί με το Σχέδιο Προληπτικής Ανάγκης 2023.
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr