Στην… Πρίζα Δεύτερος Διαγωνισμός για Αποθήκευση Ενέργειας με Μπαταρίες energia.gr

Tης Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Παρ, 24 Νοεμβρίου 2023 - 18:53
Στην… πρίζα έβαλε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τον δεύτερο διαγωνισμό για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ισχύος περίπου 300 ΜW, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής προκήρυξης
twitter sharing button
Η δημοσίευση ήρθε σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του μήνα.
Σύμφωνα με την προκήρυξη που περιγράφει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η προθεσμία για την υποβολή προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι η 22η Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της πληρότητας των προσφορών και ο προσωρινός κατάλογος των έργων θα είναι έτοιμος στις αρχές Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα εκδοθεί ο οριστικός κατάλογος των μονάδων που θα προκριθούν από τη δημοπρασία, αφότου η ΡΑΑΕΥ εξετάσει τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν από συμμετέχοντες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σε συνθήκες υψηλότατου ανταγωνισμού, αφού είχαν συμμετάσχει 89 προτάσεις, που αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη των 400 MW, σε πρώτη φάση. Μεταξύ των εταιρειών που πέρασαν έργα ήταν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Helleniq Energy, η Mytilineos και η Intrakat. Καθώς οι εν λόγω εταιρείες δεν κάλυψαν το μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα -αθροιστικά για τον πρώτο και δεύτερο διαγωνισμό- που είχε τεθεί στα 100 ΜW, θεωρείται βέβαιο ότι θα ξαναδώσουν το «παρών» μαζί με άλλους ομίλους από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Eunice, η Iberdrola, η LightSource bp, η MORE και άλλες.
Ο τρίτος διαγωνισμός για την ανάπτυξη των αυτόνομων μπαταριών στη χώρα μας θα γίνει στις στα τέλη Μαρτίου 2024, αντί στο τέλος του έτους, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη. Στον διαγωνισμό αυτό θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της χώρας (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.
Ισχυρό ενδιαφέρον
Σύμφωνα με το πλαίσιο της δεύτερης ανταγωνιστικής διαδικασίας, οι κάτοχοι σταθμών αποθήκευσης που θα επιλεγούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τα 200.000 ευρώ/MW που θα λάβουν τα projects που επελέγησαν στον πρώτο διαγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς. Παρά το «κούρεμα» της ενίσχυσης, εκτιμάται ότι και για τον διαγωνισμό που έρχεται θα εκδηλωθεί ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό η μεσοσταθμική τιμή της ταρίφας που προσφέρθηκε διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ/MW/έτος, από 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης.
Και για τον δεύτερο διαγωνισμό, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς παραμένει -όπως και για την πρώτη- στις 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (ευρώ/MW/έτος), ενώ οι σταθμοί που θα συμμετέχουν οφείλουν να διαθέτουν εν ισχύ άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τυχόν υπερβάλλουσα ισχύ που θα κατακυρωθεί στον δεύτερο διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης, σε σχέση με δημοπρατηθείσα ισχύ, δεν θα οδηγεί σε ισόποση μείωση της δημοπρατούμενης ισχύος στην τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας, ύψους 150.000 ευρώ, ανά μεγαβάτ μέγιστης ισχύος έγχυσης (ευρώ/MW), από 200.000 ευρώ/MW που ίσχυε στον πρώτο διαγωνισμό. Αναφορικά με την Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, στον δεύτερο διαγωνισμό θα απαιτείται υπερκάλυψη του ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης κατά ποσοστό που δεν υπολείπεται του 50%, ενώ στον πρώτο διαγωνισμό το ποσοστό είχε προσδιοριστεί στο 25%.
Πρόσθετη ώθηση
Σημειώνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη του κλάδου αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα -με δεδομένο ότι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει την ανάπτυξη μονάδων με standalone μπαταρίες άνω των 3 GW έως το τέλος της δεκαετίας- λαμβάνει πρόσθετη ώθηση μετά την έγκριση των πρόσθετων κονδυλίων από το REPower EU, που προβλέπει τη διάθεση 85 εκατ. ευρώ για την επενδυτική ενίσχυση τέτοιων μονάδων. Τα κεφάλαια αυτά θα συμπληρώσουν τα 200 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα οποία «τρέχει» ήδη το σχήμα ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1.000 MW. Οι πρόσθετοι πόροι από το REPowerEU θα επιτρέψουν την εγκατάσταση επιπλέον έργων ισχύος 175 MW. Η έναρξη της λειτουργίας τους τοποθετείται στο τέλος του 2025, όπως και των έργων που θα προκριθούν από τις δημοπρασίες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr