Άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού φέρνει στην Ευρώπη το κύμα ψύχους - Ανησυχία για τη γεωπολιτική ένταση energypress.gr


Άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού φέρνει στην Ευρώπη το κύμα ψύχους - Ανησυχία για τη γεωπολιτική ένταση
05 01 2024 | 07:33
 
Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Ευρώπη, πλήττοντας μέχρι τώρα κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες.
Οι ψυχρές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και να επεκταθούν την επόμενη εβδομάδα σε περισσότερες περιοχές, όπως τη Γαλλία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα ραγδαία άνοδο της ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.
 
Αναλυτές δήλωσαν στο Montel ότι θεωρούν πιθανό οι μέγιστες τιμές χονδρικής του ρεύματος στις δύο παραπάνω χώρες να "χτυπήσουν" το επίπεδο των 250 ευρώ/MWh, με ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπαρασύρουν και τις αντίστοιχες νοτιότερων αγορών, όπως η ελληνική.
Όλα αυτά ενώ η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει προς το παρόν σταθερή κοντά στα 33 ευρώ/MWh παρά το επερχόμενο ψύχος, αλλά και τη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.
Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα δεν στάθηκαν αρκετές να ανεβάσουν τις τιμές, καθώς τα τάνκερ από το Κατάρ που περνούν από το Σουέζ εκπροσωπούν μονάχα περί το 5% των αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου. 
Την ίδια στιγμή, οι αποθήκες αερίου παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου οι αντλήσεις ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Ως αποτέλεσμα, βρίσκονται πλέον κοντά στο 86%, έναντι στόχου για 45% στα τέλη Φεβρουαρίου.
Πάντως, το μέλλον μόνο βέβαιο δεν είναι αν λάβει κανείς υπόψη τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Από ευρωπαϊκά χείλη εκφράζεται ανησυχία για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο εξής. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Βρυξέλλες έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr