Πού θα κινηθούν οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο το 2024 energypress.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου
08 01 2024 | 08:03
 
Σταθεροποίηση ή και αύξηση των τιμών του πετρελαίου και υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου προβλέπουν οι αναλυτές για το 2024, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Βάσει των επικρατέστερων σεναρίων, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι (αν και δεν λείπουν εκτιμήσεις για τα επίπεδα των 90 δολαρίων), με τη δυνατότητα του ΟΠΕΚ να επηρεάζει τις τιμές να εξασθενίζει σταδιακά.
Μάλιστα, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε κοντά στο peak της τιμής, λόγω της επιταχυνόμενης μετάβασης στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν τάση εξομάλυνσης, που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα.
Βεβαίως, η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει και τις αγορές ηλεκτρισμού, για τις οποίες φαίνεται να είναι οριστικά παρελθόν οι ακραίες τιμές του 2022. 
Πετρέλαιο 
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη θα περιορίσει τη ζήτηση, την ίδια στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν υποστήριξη. Ερωτηματικό παραμένει εάν το καρτέλ του ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις περικοπές στην προσφορά προκειμένου να στηρίξει τις τιμές στην αγορά. 
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 το πετρέλαιο Brent κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 82,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ετήσια πτώση της τάξης του 9%, καθώς το ισχυρό δολάριο ενίσχυσε το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, ενώ παράλληλα καταγράφηκε υποτονική ζήτηση από τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου την Κίνα. 
J.P. Morgan
Σύμφωνα με την J.P. Morgan, το 2025 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα δούμε στην πράξη τις πολιτικές περιορισμού των εκπομπών άνθρακα να επηρεάζουν τα δεδομένα της αγοράς πετρελαίου. Συγκεκριμένα, καταγράφεται μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης βενζίνης, αν και τουλάχιστον για το 2024 και το 2025 δεν αναμένεται να δούμε ύφεση. Σε κάθε περίπτωση, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών θα αρχίσει να φαίνεται στα μεγέθη της αγοράς. Μέχρι το 2025 ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ θα φτάσει στο 7%, στην Ευρώπη το 10% και στην Κίνα κοντά στο 16%. Σωρευτικά αναμένεται μείωση της κατανάλωσης της βενζίνης, που υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030. 
Η πρόβλεψη για την τιμή του Βrent το 2024 είναι στα 83 δολάρια το βαρέλι. Η J.P. Morgan εκτιμά ότι η κορύφωση της τιμής θα έρθει τον Σεπτέμβριο του 2024.
Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ EIA προβλέπει ότι οι τιμές για το αργό Brent θα είναι κατά μέσο όρο 93 δολάρια ανά βαρέλι. Το Brent διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ βρέθηκε σε χαμηλό στα 71,84 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Ιουνίου, πριν εκτιναχθεί στα 96,55 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Bank of America βλέπει τις τιμές του Brent κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το 2024, με το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 86 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος. 
Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, προχώρησε σε μείωση της πρόβλεψής της για τη μέση τιμή του πετρελαίου το επόμενο έτος κατά 12%, επικαλούμενη την άφθονη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τράπεζα ανέφερε σε έκθεσή της ότι αναμένει το Brent να φτάσει κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το 2024, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση των 92 δολαρίων το βαρέλι. Προβλέπει ότι θα κορυφωθεί στα 85 δολάρια το βαρέλι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Φυσικό αέριο 
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω το επόμενο έτος, εν μέσω υποτονικής ζήτησης και αποθεμάτων άνω του μέσου όρου, παρά το κρύο ξεκίνημα του χειμώνα σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές. Η Capital Economics προβλέπει τις τιμές του φυσικού αερίου γύρω στα 32 ευρώ τη μεγαβατώρα στο τέλος του 2024. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω το επόμενο έτος εν μέσω ανεπαρκούς ζήτησης και άνω του μέσου όρου αποθεμάτων, παρά το κρύο ξεκίνημα του χειμώνα σε ολόκληρη την ήπειρο, σύμφωνα με ορισμένοι αναλυτές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της J.P. Morgan, για την αγορά του φυσικού αερίου υπάρχουν δύο αφηγήσεις. Η πρώτη ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι τιμές θα εξακολουθήσουν να είναι αδύναμες. Αλλά, ξεκινώντας από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η ζήτηση θα αρχίσει να υπερκαλύπτει την προσφορά και τότε αναμένεται το περιβάλλον τιμών να ενισχυθεί σημαντικά. 
Τα τρία σενάρια 
Η έκθεση για τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη μέχρι το 2060 του Energy Brainpool παρουσιάζει τρία διαφορετικά σενάρια: το κεντρικό, βάσει του οποίου η Ευρώπη θα σταματήσει τις εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027, το σενάριο των εντάσεων, που προβλέπει συνέχιση και κορύφωση των εντάσεων με τη Ρωσία, που σημαίνει ότι οι εισαγωγές αερίου από τη Μόσχα θα σταματήσουν το συντομότερο δυνατό, και το σενάριο μετάβασης στο υδρογόνο, που προβλέπει την αντικατάσταση του αερίου από το υδρογόνο μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, η τιμή του αερίου θα είναι 22,3 ευρώ/MWh για το 2030. 
(Αναδημοσίευση από το capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr