Helleniq Energy: Οκτώβριο οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη – Τι ειπώθηκε για ΑΠΕ, Elpedison, ΔΕΠΑ energypress.gr

Helleniq Energy: Οκτώβριο οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη – Τι ειπώθηκε για ΑΠΕ, Elpedison, ΔΕΠΑ
A+ A-
 
Η Helleniq Energy μαζί με τους συνεταίρους της έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες σε πολλά μπλοκ και είναι στη φάση της ερμηνείας. Βάσει των αποτελεσμάτων θα ληφθεί η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση πιθανόν στο δ τρίμηνο του έτους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται 12 με 18 μήνες για την προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης που έιναι ένα περίπλοκο και κοστοβόρο εγχείρημα. Τα παραπάνω τόνισε η διοίκηση του ομίλου κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2023.
Εξάλλου η διοίκηση της Helleniq Energy αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Στόχος όπως ειπώθηκε είναι η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και η αντικατάσταση παλαιών στελεχών με υψηλότερο κόστος μισθοδοσίας. Η προσδοκία της διοίκησης είναι για την αποχώρηση 200 στελεχών, νούμερο το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί, που σημαίνει ότι δε θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις που θα υποβληθούν. Η διοίκηση απέφυγε να δώσει το ακριβές κόστος της εθελουσίας, καθώς όπως αναφέρθηε το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση στόχος του προγράμματος είναι η ανανέωση του προσωπικού και η προσέλκυση νέων στελεχών. 
 
Η διοίκηση χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του 2023 ως πολύ θετικά αποδίδοντάς τα όχι μόνο στο θετικό περιβάλλον του κλάδου της διύλισης αλλά και στην εξαιρετική λειτουργική επίδοση και απόδοση του ομίλου. Η διοίκηση τόνισε μεταξύ άλλων την εστίασή της στην επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο, στην επιλογή έργων που προσθέτουν αξία χωρίς να απαιτούν υπερβολικά κεφάλαια και στην προσπάθεια για επίτευξη λειτουργικής αριστείας. Στις ΑΠΕ ο όμιλος αναμένεται να πετύχει άνετα το στόχο για 1 GW έργων μέχρι το 2025. 
Ως προς τις επιδόσεις των επιμέρους τομέων στις ΑΠΕ στα τέλη του 2023 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν στα 356MW  οι πωλήσεις ήταν στα 53 εκατ. και τα EBITDA στα 42 εκατ. ευρώ. 
Για τον τομέα του ηλεκτρισμού η χρονιά είχε προκλήσεις ωστόσο έκλεισε ικανοποιητικά με εξομάλυνση της κερδοφορίας σε σύγκριση με τα έκτακτα κέρδη του 2022. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,623 δις. ευρώ και τα κέρδη EBITDA σε 88 εκατ. ευρώ (από 185 εκατ. την προηγούμενη χρονιά).
Τέλος σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ συνολικά η χρονιά χαρακτηρίστηκε ως δύσκολη καθώς η χαμηλότερη ζήτηση και τα υψηλότερα κόστη επηρέασαν τα αποτελέσματα. Η χρήση έκλεισε με λειτουργικές ζημιές 10 εκατ. ευρώ από κέρδη 111 εκατ. το 2022 και ζημιές μετά από φόρους 6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 84 εκατ. ευρώ το 2022.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr