Έως τον Μάρτιο 2025 η άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στο block 2 – Αισιόδοξο «σήμα» από τα σεισμικά δεδομένα energypress.gr

Έως τον Μάρτιο 2025 η άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στο block 2 – Αισιόδοξο «σήμα» από τα σεισμικά δεδομένα
A+ A-
 
Τη 12μηνη παράταση της άδειας παραχώρησης του block 2 στην κοινοπραξία των Energean και Helleniq Energy προχώρησε η ΕΔΕΥΕΠ, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η παράταση δόθηκε έπειτα από αίτημα της Energean, operator στην κοινοπραξία, «προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης». 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών της θαλάσσιας περιοχής, τα οποία συγκέντρωσε στο τέλος του 2022 το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, για λογαριασμό της κοινοπραξίας. Από την έως τώρα αποτίμηση της επεξεργασίας των δεδομένων, προκύπτουν αισιόδοξα «σήματα», τα οποία κλίνουν υπέρ της περαιτέρω έρευνας της παραχώρησης. 
 
Στο στάδιο μελετών που βρίσκεται η συγκεκριμένη παραχώρηση, η μετάβαση στο επόμενο στάδιο θα σημαίνει τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σε αντίθετη περίπτωση, Energean και Helleniq Energy θα επιστρέψουν την άδεια παραχώρησης πίσω στο ελληνικό Δημόσιο. 
Οι αποφάσεις της κοινοπραξίας για το επόμενα βήμα θα ληφθούν μέσα στο 12μηνο χρονικό «παράθυρο» που δίνει πλέον η παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ. Στην απόφαση, πάντως, εξίσου με την εικόνα από τα σεισμικά δεδομένα, προϋπόθεση θα αποτελέσει και η εξεύρεση ενός λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο είναι απαραίτητο ως βάση υποστήριξης για τις εργασίες που θα απαιτηθούν ώστε «να μπει τρυπάνι» σε κάποιον υποψήφιο στόχο στο block. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτό τον σκοπό έχουν εξεταστεί λύσεις όπως τα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού. Παρ΄ όλα αυτά, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχει βρεθεί κάποια λιμενική εγκατάσταση που θα ήταν διαθέσιμη για όσο χρονικό διάστημα θα απαιτούνταν. 
Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες στο block 2 είναι πιθανό να μπουν σε διαφορετική βάση, «υπό το φως» της νομικής νίκης πετρελαϊκών εταιρειών από δικαστήριο της Ρώμης, η οποία οδηγεί σε ακύρωση του σχεδίου PITESAI, που περιορίζει τις διαθέσιμες περιοχές για γεωτρήσεις στις θάλασσες της Ιταλίας. Όπως έχει γράψει το energypress, η ιταλική δικαστική απόφαση πιθανώς ξεκλειδώνει νέες δυνατότητες ερευνών εκατέρωθεν των θαλάσσιων συνόρων στο block 2, που συνορεύει με την ιταλική ΑΟΖ.
Στην περίπτωση που η κοινοπραξία εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της Ιταλίας, για την έρευνα της περιοχής εντός της ιταλικής ΑΟΖ, τότε θα μπορούσε να διερευνήσει το ενδεχόμενο τα ευρήματα στο block 2 να αποτελούν μέρος μίας γεωλογικής δομής που εκτείνεται και στις δύο χώρες. Ένα ενδεχόμενο το οποίο θα δημιουργούσε καινούρια, και ακόμη πιο αισιόδοξα, δεδομένα για την παραχώρηση.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr