Δύσκολες ώρες για την Gazprom - Η βουτιά στα έσοδα και τα ανοικτά δικαστικά μέτωπα energypress.gr

07 05 2024 | 01:15
 
Για πρώτη φορά μετά από είκοσι και πλέον χρόνια ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, και κυρίαρχος μέχρι πρότινος στην ενεργειακή σκηνή της Ευρώπη ενέγραψε σημαντικές ζημίες, καθώς οι πωλήσεις φυσικού αερίου μειώθηκαν κατακόρυφα.
Η απώλεια 629 δισ. Rbs (6,9 δισ. $) το 2023 υπογραμμίζει πώς η εισβολή του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία έχει ρημάξει το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, οδηγώντας σε πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη, την κύρια πηγή εσόδων της.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τα έσοδα της Gazprom μειώθηκαν σχεδόν 30% σε ετήσια βάση σε Rbs8,5tn, με τις πωλήσεις φυσικού αερίου να μειώνονται από 8,4tn σε Rbs4,1tn.
Αναλυτές εκτιμούν οι ζημίες καταδεικνύουν ότι η η Gazprom, κάποτε μια πλούσια σε μετρητά «εθνική πρωταθλήτρια» που χρησιμοποιούσε την ισχυρή της δύναμη στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης ως γεωπολιτικό όπλο, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην απώλεια της αγοράς της ΕΕ.
Τα έσοδα της Gazprom από τις πωλήσεις φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας μειώθηκαν από 7,3 tn το 2022 σε 2,9 tn πέρυσι, μια πτώση που σύμφωνα με τους αναλυτές οφείλεται κυρίως στην απώλεια των ευρωπαϊκών πωλήσεών της.
Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν μεγαλύτερη επιτυχία από το αναμενόμενο στην εύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου: το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης μειώθηκε από 40%  το 2021, το τελευταίο πλήρες έτος πριν από την εισβολή, σε 8%  το 2023.
Ο βασικός προορισμός
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό που κάποτε ήταν η βασική δραστηριότητα της Gazprom - η πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη - είχε γίνει η ζημιογόνος παράμετρος που αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από τα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου της.
Το Κρεμλίνο και η Gazprom διαλαλούν τις αυξανόμενες κινεζικές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου ως ενδεχόμενη αντικατάσταση. Αυτές οι εξαγωγές, ωστόσο, ήταν μόλις 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πέρυσι έναντι 230 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως που εξήγαγε η Ρωσία κατά μέσο όρο τη δεκαετία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία δυσκολεύεται να ανακατευθύνει τα 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, αξίας 80% των συνολικών εξαγωγών του καυσίμου το 2021, που κάποτε πούλησε στην Ευρώπη. Η χώρα δεν έχει ισοδύναμο με τον Nord Stream, έναν αγωγό προς τη Γερμανία, που της επιτρέπει να διοχετεύει φυσικό αέριο σε πελάτες αλλού. Επίσης, δεν διαθέτει μονάδες για την ψύξη των καυσίμων στους -160 ° C και τα εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια που απαιτούνται για τη μεταφορά LNG. Σύμφωνα με τον Economist μέχρι πρόσφατα, αυτό ήταν μόνο μια μικρή ενόχληση. Μεταξύ 2018 και 2023, μόλις το 20% της συνολικής συνεισφοράς των εξαγωγών υδρογονανθράκων στον ρωσικό προϋπολογισμό προήλθε από φυσικό αέριο και παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία συνεχίζει να πωλεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου σε καλή τιμή.
Τα ανοικτά μέτωπα
Όταν οι ηγέτες της Ρωσίας σταμάτησαν τις περισσότερες παραδόσεις φυσικού αερίου της χώρας στην ΕΕ το 2022, θεωρούσαν τους εαυτούς τους έξυπνους.
Οι τιμές εκτοξεύτηκαν αμέσως, επιτρέποντας στη Ρωσία να κερδίσει περισσότερα παρά τους χαμηλότερους όγκους εξαγωγών. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, λόγω των ήπιων χειμώνων και των τεράστιων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (lng) από την Αμερική, οι δεξαμενές φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιο γεμάτες από ποτέ. Και η Gazprom, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν είναι σε θέση να αποκομίσει κέρδη.
Kαι οι κολοσσοί έχουν προβλήματα…
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αντιμετωπίζει πολυάριθμες νομικές διαμάχες με ευρωπαίους αγοραστές και διανομείς ρωσικού φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιπτώσεων μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία το 2022.
Η ίδια η Gazprom έχει ξεκινήσει διαδικασίες στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Αγίας Πετρούπολης και του Λένινγκραντ της Ρωσίας, απειλώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες με πρόστιμα εάν συνεχίσουν τις διαφορές εκτός Ρωσίας. Ωστόσο, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες επαναλαμβάνουν ότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς, σηματοδότησε την εκκίνηση των διαδικασιών προσφυγής της εταιρείας στη διαιτησία για την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που πωλούσε η Gazprom στη διάρκεια της κρίσης.
Μιλώντας στο Power & Gas Forum που διοργάνωσε το energypress τόνισε ότι πρόθεση της ΔΕΠΑ είναι να λυθεί το θέμα διμερώς και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα: «Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και των Ελλήνων καταναλωτών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή και αυτή τη στιγμή δεν είναι». Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να έχει εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες προσφυγής στη διαιτησία, κρατώντας βέβαια και ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τη Gazprom με την οποία διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια συμβατική σχέση για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Μπαράζ προσφυγών
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι η μόνη: ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αντιμετωπίζει πολυάριθμες νομικές διαμάχες με ευρωπαίους αγοραστές και διανομείς ρωσικού φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιπτώσεων μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία το 2022.
Ακολουθούν ορισμένες βασικές νομικές υποθέσεις, όπως τις κατέγραψε το πρακτορείο Reuters:
Διαδικασίες στα ρωσικά δικαστήρια
 • Η Gazprom κατέθεσε αξίωση άνω των 900 εκατομμυρίων δολαρίων κατά πολωνικών εταιρειών σε δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης. Ζητά αποζημίωση ύψους 710 εκατομμυρίων δολαρίων και 886,4 εκατομμυρίων ζλότι (224,70 εκατομμυρίων δολαρίων) από την Europol GAZ SA, την Orlen SA, την Ernst and Young Global Ltd και την Ernst and Young sp z oo Corporate Finance.
 • Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε την τσέχικη εταιρεία Net4Gas να πρέπει να πληρώσει πρόστιμο περίπου 112,96 εκατομμυρίων ευρώ (122,7 εκατομμύρια δολάρια) εκτός και αν αποσύρει μια αγωγή κατά της Gazprom για μη πληρωμές.
 • Τον Νοέμβριο του 2023, το ίδιο δικαστήριο είπε ότι η πολωνική Europol Gaz θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο περίπου 1,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν προχωρήσει με την ασκεί αγωγή 6 δισεκατομμυρίων ζλότι (1,51 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά της Gazprom στη Σουηδία.
 • Η Gazprom έχει υποβάλει παρόμοιες αξιώσεις στο δικαστήριο κατά της γερμανικής Uniper Global Commodities SE και Metha-Methanhandel GmbH, της Ολλανδικής Gasunie Transport Service, της ουκρανικής Naftogas και της πολωνικής Orlen.
 • Τον Νοέμβριο του 2023, το ρωσικό δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση 13 δοχείων ISO για υγρό ήλιο που ανήκει στη Linde  και τους έθεσε υπό τον έλεγχο της RusKhimAlyans, θυγατρικής της Gazprom. Το δικαστήριο είχε προηγουμένως διατάξει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στη Linde κατόπιν αιτήματος της επιχείρησης κοινής ωφέλειας.
 • Η Deutsche Bank και η Commerzbank τον Οκτώβριο κέρδισαν μια διαταγή στο Λονδίνο που εμποδίζει τους RusKhimAlyans να μηνύσουν τους δανειστές στη Ρωσία για το ματαιωμένο έργο φυσικού αερίου.
 • Τον Ιούλιο του 2023, ο Αλεξέι Μίλερ , επικεφαλής της Gazprom, απείλησε με κυρώσεις κατά της ουκρανικής Naftogaz εν μέσω νομικών διενέξεων, λέγοντας ότι η ενεργειακή εταιρεία με έδρα το Κίεβο δεν ήταν «εποικοδομητική» στην επίβλεψη της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Διεθνείς δικαστικές διαμάχες
 • Η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Yamal, Europol Gaz επιδίωκε αξίωση 6 δισεκατομμυρίων ζλότι (1,45 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι της Gazprom, σύμφωνα με τον Υπουργό Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων της Πολωνίας τον Μάιο του 2023.
 • Η Net4Gas αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας εναντίον του «ενός μεγάλου ρωσικού προμηθευτή φυσικού αερίου» για μη πληρωμές τον Απρίλιο του 2023. Η Net4Gas δεν ταυτοποίησε τον προμηθευτή, αλλά ένας υπουργός της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του ίδιου έτους είπε ότι η τσέχικη εταιρεία δεν έλαβε πληρωμές από τη ρωσική Gazprom.
 • Η τσεχική CEZ κίνησε διεθνή διαιτησία στη Γενεύη κατά της Gazprom στις αρχές του 2023, ζητώντας αποζημίωση για παράδοση φυσικού αερίου χαμηλότερη από την συμβατική.
 • Η γαλλική εταιρεία Engie ξεκίνησε διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom τον Φεβρουάριο του 2023 ισχυριζόμενη ότι η ρωσική εταιρεία δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για παροχή αερίου.
 • Η γερμανική Uniper ξεκίνησε μια διαδικασία διαιτησίας τον Νοέμβριο του 2022 με την ελπίδα να εξασφαλίσει αποζημίωση δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ρωσική Gazprom για τους όγκους φυσικού αερίου που δεν είχαν παραδοθεί.
 • Η Engie ξεκίνησε επίσης διαιτησία στη Στοκχόλμη για τις τιμές του φυσικού αερίου τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η Gazprom ξεκίνησε ανταγωγή τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Οι ακροάσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 18-23 Μαρτίου 2024.
 • Η πολωνική εταιρεία PGNiG (τώρα PKN Orlen) ξεκίνησε διαιτησία τον Μάρτιο του 2022 για πληρωμές φυσικού αερίου.
 • Η γερμανική εταιρεία ενέργειας RWE εκκίνησε διαδικασία διαιτησίας κατά της Gazprom τον Νοέμβριο του 2022 για ελλιπείς παραδόσεις φυσικού αερίου.
 • Η ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz ξεκίνησε διαδικασία διαιτησίας τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά της Gazprom για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
 • Η Naftogaz δήλωσε τον Ιούνιο του 2023 ότι είχε κινηθεί νομικά στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ρωσίας για να ανακτήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια που επιδικάστηκαν στη Χάγη ως αποζημίωση για ζημιές και χαμένες περιουσίες στην Κριμαία.
 • Η ιταλική Eni ξεκίνησε διαιτησία τον Μάιο του 2022 σχετικά με το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει για τις εξαγωγές φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας το ρούβλι. Οι ακροάσεις πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάιο του 2024.
 • Ο κρατικός πάροχος ενέργειας της Φινλανδίας Gasum τον Μάιο του 2022 δήλωσε ότι θα παραπέμψει τη διαφωνία του σχετικά με τις πληρωμές σε ρούβλια με την Gazprom Export σε διαδικασία διαιτησίας.
 
H Ρωσία σε λαβύρινθο αβεβαιότητας
Αλλά καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, το Κρεμλίνο χρειάζεται μετρητά για να κρατήσει την πολεμική του μηχανή σε λειτουργία. Ούτε οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα διαρκέσουν για πάντα. Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα υπερβαίνει την παγκόσμια ζήτηση. Μόνο οι περικοπές παραγωγής από τους παραγωγούς και τους συμμάχους του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, κρατούν τις αγορές σφιχτές. Η έλλειψη κεφαλαίων και εξοπλισμού εμποδίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να εξερευνήσει νέα πεδία. Η παγκόσμια ζήτηση θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία, καθώς η πράσινη μετάβαση επιταχύνεται. Αντίθετα, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο, ένα καθαρότερο καύσιμο, θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Για τη Ρωσία, όλα αυτά καθιστούν σημαντική την αναζωογόνηση των πωλήσεων φυσικού αερίου. Δυστυχώς, οι εξαγωγές προς την Ευρώπη, οι οποίες εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των 140 bcm που εξήγαγε η χώρα πέρυσι, θα συρρικνωθούν και πάλι φέτος. Θεωρητικά, η Ρωσία έχει τώρα δύο επιλογές: την κατασκευή αγωγών σε άλλα μέρη ή την υπερτροφοδότηση των εξαγωγών LNG.
Η Ρωσία κάνει ήδη μεγαλύτερη χρήση του Power of Siberia, ενός αγωγού που συνδέει τα ανατολικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία ποτέ δεν εξυπηρετούσαν την Ευρώπη, με την Κίνα. Μέχρι το 2025 οι παραδόσεις μπορεί να φθάσουν τα 38 bcm, από 10 bcm το 2020. Μια παράταση θα μπορούσε να φέρει άλλα 10 bcm ετησίως έως το 2029. Αλλά αυτό που θα αλλάξει το παιχνίδι θα είναι το Power of Siberia 2, μια προτεινόμενη γραμμή από τα δυτικά της Ρωσίας προς την Κίνα που θα μεταφέρει 50 bcm ετησίως μέχρι το 2029. Μέχρι τότε, η ζήτηση της Κίνας αναμένεται να φτάσει τα 600 bcm, από 390 bcm πέρυσι. Η Ρωσία ελπίζει να προμηθεύσει το ένα έκτο αυτού.
Η Κίνα
Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα δεν είναι σίγουρη ότι θέλει πραγματικά το Power of Siberia 2. Έχοντας εμμονή με την ενεργειακή ασφάλεια, οι ηγέτες της επιδιώκουν εδώ και καιρό να περιορίσουν την εξάρτηση από οποιονδήποτε εξαγωγέα καυσίμων. Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το έργο έχουν σταματήσει, με τις διαφωνίες να παραμένουν σχετικά με κρίσιμους όρους της σύμβασης, από τη χρηματοδότηση έως την τιμή του φυσικού αερίου.
Ακόμη και αν ολοκληρωθεί, το έργο θα μπορούσε να προσφέρει στη Ρωσία μια κακή συμφωνία. Η Κίνα θα διατηρήσει άλλες πηγές φυσικού αερίου, ξεκινώντας από την Κεντρική Ασία. Η Gazprom, από την άλλη πλευρά, θα εξαρτάται από έναν αγοραστή. Ο Σεργκέι Βακουλένκο, πρώην στέλεχος πετρελαίου στην εταιρεία, λέει ότι η Κίνα θα μπορούσε απλώς να περιμένει μέχρι το 2025-26, όταν η τεράστια νέα προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αμερική και το Κατάρ θα εισέλθει στην αγορά, πριν επιβάλει αυστηρούς όρους. Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας προβλέπει ήδη ότι η τιμή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Κίνα θα είναι κατά μέσο όρο 257 δολάρια ανά κυβικό μέτρο το 2027, σε σύγκριση με 320 δολάρια για ροές προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πελάτες της.
ΠΗΓΗ energypress.gr

 • :
 • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr