Διώρυγα Gas: Τι θα γίνει με το έργο φυσικού αερίου που προωθεί η Motor Oil Hellas energypress.gr

Tου Χάρη Φλουδόπουλου
 
Νέα παράταση για έξι μήνες την 5η κατά σειρά έδωσε η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ στη σύμβαση δέσμευσης δυναμικότητας που έχει υπογράψει από το 2021 η Διώρυγα Gas της Motor Oil με το ΔΕΣΦΑ.
Με την παράταση αυτή δίνεται επιπλέον χρόνος στην εταιρεία για να λάβει την επενδυτική απόφαση για την υλοποίησης του έργου, η οποία όπως έχει δηλώσει η Motor Oil Hellas συνδέεται με την έγκριση χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα η Διώρυγα Gas αναμένει όπως έχουν ήδη δοθεί χρηματοδοτήσεις κοντά στα 270 εκατομμύρια για το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να βρεθούν πόροι και το νέο αυτό πρότζεκτ.
 
Επισήμως η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις της σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελικά χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση το πιθανότερο σενάριο είναι να μη δοθεί άλλη παράταση στη λήψη της επενδυτικής απόφασης, με δεδομένο ότι στις 2 Ιουλίου ξεκινά το δεσμευτικό market test του ΔΕΣΦΑ, και μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το αν θα δεσμεύσει δυναμικότητα στους νέους αγωγούς.
Υπενθυμίζεται ότι η Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (Advanced Reservation of Capacity Agreement - ARCA) μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Διώρυγα Gas, υπεγράφη στις 16 Ιουνίου 2021. Αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων διασυνδέσεων μεταξύ της πλωτής μονάδας προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) που σχεδιάζει να αναπτύξει η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Motor Oil στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων Κορίνθου και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ιδιοκτησίας και διαχείρισης του ΔΕΣΦΑ.
Διώρυγα Gas
Το "Διώρυγα Gas" θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας προβλέπεται να είναι έως 210.000 κυβικά, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 δισ. κ.μ..
Το έργο ενισχύει την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού.
Αποτελεί νέο σημείο εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα αλλά και νέα ενεργειακή πύλη προς τις ευρωπαϊκές αγορές της ΝΑ Ευρώπης μειώνοντας την ενεργειακή απομόνωση και παρέχοντας διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού.
 
Η Διώρυγα Gas συμβάλλει στη ανάπτυξη δραστηριότητας ΥΦΑ μικρής κλίμακας, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ως εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών έναντι των συμβατικών καυσίμων στον τομέα της αυτοκίνησης, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων.
Το έργο προσφέρει επίσης επιπλέον οφέλη στον τελικό καταναλωτή, καθώς θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά ΥΦΑ (δηλαδή χαμηλότερες τιμές προμήθειας) και θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας. Επιπλέον, η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ στην Ρεβυθούσα, προσφέροντας δυνατότητα διπλών εκφορτώσεων μεγάλων δεξαμενόπλοιων ΥΦΑ (μεγέθους Q-Max).
σε βέλτιστο γεωγραφικά σημείο λόγω της εγγύτητας του με το απομονωμένο Δίκτυο Διανομής της ΔΕΔΑ, ώστε να παρέχει εύκολα και γρήγορα φυσικό αέριο στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή ισχυρών διεθνών και ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου ενισχύει το έργο και διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη λειτουργία και βιωσιμότητά του. To φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα προμηθεύει τόσο την ελληνική αγορά (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) όσο και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία έως Ουγγαρία και Ουκρανία).
(Αναδημοσίευση από το capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr