Αυστηρή προειδοποίηση από Κομισιόν στην Κύπρο για το καλώδιο - Κίνδυνος να χαθεί η επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ, μη βιώσιμο το έργο μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ energypress.gr

Αυστηρή προειδοποίηση από Κομισιόν στη Κύπρο για το καλώδιο - Κίνδυνος να χαθεί η επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ, μη βιώσιμο το έργο μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ
A+ A-
 
Κλιμακώνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία η Κομισιόν, που στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες και επίσημα πλέον το μήνυμα ότι θα αποσύρει την επιδότηση των 657 για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, αν η τελευταία δεν αλλάξει στάση.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές και σε μια κίνηση που έχει τη σημασία της καθώς έγινε δημόσια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων, τα στελέχη της DG Energy κατέστησαν σαφές στη κυπριακή πλευρά ότι μετά και την απόφαση της ΡΑΕΚ το έργο δεν είναι πλέον βιώσιμο. Και ότι αν αυτή δεν αλλάξει, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να πάρει πίσω τα grants των 657 εκατ ευρώ, ρίχνοντας τίτλους τέλους στη διασύνδεση. 
 
Αν βγαίνει κάποια είδηση από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι τα κοινοτικά στελέχη φέρονται να επανέλαβαν, όσα ακριβώς είχε εκφράσει προ ημερών ως ανησυχία, ο ίδιος ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γ. Παπαναστασίου, ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να αποσύρουν την ενίσχυση, χωρίς όμως ακόμη να διαφαίνεται ώριμο έδαφος για αποφάσεις.
Αυτό δείχνει και το γεγονός ότι στη χθεσινή σύσκεψη η κυπριακή, όπως και η ελληνική πλευρά, αλλά και οι ρυθμιστές των δύο χωρών (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ), εκπροσωπήθηκαν αμιγώς σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τη Λευκωσία να παραπέμπει στην εξέταση των στοιχείων που έχει αποστείλει ο ΑΔΜΗΕ και στις συναντήσεις των επόμενων ημερών. 
Είναι προφανές ότι η ΡΑΕΚ που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη κυπριακή κυβέρνηση δεν θα αναθεωρήσει την απόφαση της προτού η πολιτική ηγεσία τοποθετηθεί ως προς τη βιωσιμότητα του έργου και ως προς τη συμμετοχή της χώρας στη μετοχική δομή του Great Sea Interconnector. Εδώ έχει ίσως τη σημασία της, η χθεσινή δήλωση Παπαναστασίου ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν καθοριστικές εξελίξεις, για το κατά πόσο θα συμμετάσχει η Κύπρος στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με ένα ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε αυτήν ακόμη τη φάση, των πιέσεων, των συσκέψεων και των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βρίσκεται η υπόθεση, ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λευκωσία, στις 20 Ιουλίου, για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, με το Μαξίμου, να είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, σε συνεχή επαφή για το θέμα με το περιβάλλον του Κύπριου Προέδρου Ν.Χριστοδουλίδη.
Στη πράξη η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να ακολουθεί μια λεπτή άσκηση ισορροπίας, καθώς από τη μια δεν θέλει επουδενί το θέμα να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις, ωστόσο από την άλλη συνειδητοποιεί τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα ένα γεωστρατηγικής σημασίας έργο, κάτι που δεν θα δυσαρεστούσε καθόλου τη γείτονα Τουρκία. Η προ ημερών τοποθέτηση υπέρ μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου, που έκανε από το βήμα του Economist, ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευροασιατικές Υποθέσεις και γνωστός για τις σχέσεις του με το καθεστώς Ερντογάν, δεν έχει περάσει απαρατήρητη.
Αύριο η μελέτη κόστους - οφέλους
 
Τα φώτα πλέον πέφτουν στις απανωτές συναντήσεις επί κυπριακού εδάφους τις αμέσως επόμενες ημέρες. Αύριο ο ΑΔΜΗΕ παρουσιάζει στον κ. Παπαναστασίου τη μελέτη κόστους- οφέλους, η οποία μιλά για επιβάρυνση 0,6 σεντς την κιλοβατώρα μεταξύ 2025-2030 ή περίπου 150 εκατ ευρώ στην εξαετία. Δηλαδή 25 εκατ. ανά έτος και με δεδομένο ότι μιλάμε για περίπου 500.000 καταναλωτές, αναλογούν στο καθένα γύρω στα 50 ευρώ το χρόνο ή 4 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό η μελέτη θα αξιολογηθεί από τρεις ειδικούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Ταυτόχρονα, η ΡΑΕΚ, επανεξετάζει το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση της επίμαχης απόφασης, μαζί με τα στοιχεία που της απέστειλε τη Παρασκευή, και ενώ τα δύο μέρη πρόκειται να συναντηθούν τη προσεχή Δευτέρα 15 Ιουλίου. Το επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας ο πρόεδρος του ρυθμιστή Ανδρέας Πουλλικκάς.
Έχει ωστόσο τη σημασία του το γενικότερο κλίμα από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το οποίο κατέστη σαφές προς τη Λευκωσία ότι αν μέχρι τα μέσα Αυγούστου δεν έχουν κλείσει οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και δεν υπάρχει ορατότητα, το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει.
Εδώ και μέρες άλλωστε η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αρκεί να πάρουν πάνω τους το ρίσκο και το κόστος μόνο οι έλληνες καταναλωτές. Δίχως ανάκτηση του κόστους μέσω των λογαριασμών και των κυπρίων καταναλωτών, δημιουργείται, όπως έχει δηλώσει ο ΑΔΜΗΕ, μια αρνητική αξία 100 εκατ ευρώ στο έργο, επομένως ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει το Final Notice to Proceed στη Nexans και να αναλάβει την ευθύνη (liability) για το καλωδιακό τμήμα, συνολικού προυπολογηισμού 1,4 δισ ευρώ.
Ούτε και νοείται, η επιβάρυνση για τους μεν έλληνες καταναλωτές να αρχίσει από το 2025 (όπως έχει αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ), αλλά για τους κύπριους - τους κύριους δηλαδή ωφελούμενους από το έργο -  να ισχύσει εξαίρεση για ένα- δύο χρόνια, όπως διακινούν κάποια σενάρια, και οι αυξήσεις να αρχίσουν να περνούν από το 2027 - 2028 στους δικούς τους λογαριασμούς.
Σε αυτό το θολό ακόμη τοπίο, με τον κ. Παπαναστασίου να επιβεβαιώνει και χθες δημόσια ότι το Ισραήλ παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιθυμεί συμμετοχή στο έργο και ενώ άλλες φωνές τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον, όπως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης, κάποια κυπριακά μέσα αρχίζουν και μιλούν ανοικτά για τοπικά συμφέροντα από το χώρο της ενέργειας που επιθυμούν να ναυαγήσει η διασύνδεση. Διότι με αυτήν, τα κέρδη τους θα περιοριστούν και τα περιθώρια ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, θα αυξηθούν υπέρ των καταναλωτών, όπως χαρακτηριστικά γράφουν.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr